Ingezonden persbericht


Persbericht
Leidschendam, 20 juli 2006

Associatie van Ketenapotheken wil inwerkingtreding Geneesmiddelenwet vóór Tweede Kamerverkiezingen

De Associatie van Ketenapotheken ASKA doet een beroep op de politiek om nog voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november de nieuwe Geneesmiddelenwet kracht van wet te geven. De thans voorliggende Geneesmiddelenwet is de Tweede Kamer gepasseerd en zal in september kunnen worden afgerond door de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Belangrijk is dat deze afronding ook daadwerkelijk gestalte krijgt. Het onderdeel financiële belangenverstrengeling tussen artsen en apothekers zal afdoende moeten worden opgelost. De ASKA roept Minister Hoogervorst op om met een werkbare en transparante regeling te komen, die ongewenste verstrengeling van belangen tegengaat, maar tegelijkertijd het concept Gezondheidscentra, zo belangrijk in een systeem met marktwerking, voldoende ruimte laat.

Zeer afgewogen heeft de Tweede Kamer dit voorjaar gekozen voor modernisering van de Geneesmiddelenwet en voor handhaving van art. 19 (het één vent per tentprincipe). Met de handhaving van de apotheker in de apotheek is de zorgverlenende taak van de apotheker veiliggesteld. De (eerstelijns) zorgtaak van de apotheker neemt sterk toe door de toename van (nog betere) medicijnen, de vergrijzing van de bevolking, de toenemende preventiemogelijkheden en de totstandkoming van het Electronisch Patiënten Dossier. Patiënten krijgen vaak meerdere geneesmiddelen voorgeschreven. Bij ongewenste wisselwerking tussen geneesmiddelen zal de apotheker in moeten kunnen grijpen. Belangrijke taken van de moderne apotheker zijn de bevordering van therapietrouw en preventie, medicatiebegeleiding, het doelmatig afleveren, de sanering van gevaarlijke vormen van polyfarmacie, alsook het farmacotherapeutische overleg met de huisarts. Nu door de nieuwe wetgeving de apotheker onder het regime van de Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst valt, wordt hij als gelijke naast huisartsen en specialisten geplaatst. Alle reden voor de ASKA om te benadrukken dat aanvaarding van de nieuwe Geneesmiddelenwetgeving vóór de verkiezingen zeer wenselijk is.

De ASKA benadrukt eveneens dat het onderdeel financiële belangenverstrengeling tussen artsen en apothekers door het nieuwe kabinet Balkenende nog afdoende moet worden geregeld. Het voorschrijven en leveren van geneesmiddelen hoort niet in één organisatie thuis. Die activiteiten moeten gescheiden blijven. Maar samenwerkingsverbanden in Gezondheidscentra moeten mogelijk blijven. Samenwerking tussen aanbieders in de zorg om de patiënt optimaal te bedienen, daar gaat het om. De patiënt hoort centraal te staan. Zonder de patiënt geen gezondheidszorg! Samenwerkingsconstructies in gezondheidscentra dienen transparant te zijn en een optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit mogelijk te maken. Daar is eerlijke, kwaliteitsgerichte en doelmatige samenwerking, voor bedoeld.

Voor nadere informatie:
Thijs Udo, secretaris, Associatie van Ketenapotheken, Overgoo 11, 2260 AD Leidschendam, tel. 06-54757499 of thijs.udo@ketenapotheken.nl