Gemeente Drechterland

20-7-2006
Verkeersdruk in het lint
Drechterland worstelt nog even met afsluiting Provincialeweg. Eind juli is de weg weer open.

Vanuit verschillende hoeken uit de gemeente Drechterland zijn klachten binnengekomen over de verkeersdrukte. Oorzaak is de afsluiting van de Provincialeweg die tot het eind van deze maand duurt. Op veel binnenwegen in Hem en Venhuizen is het nu drukker dan normaal. Maar ook de Westerwijzend heeft last van de omleiding. Maandag 17 juli heeft de politie op verzoek van Drechterland een controle uitgevoerd. Het drukke verkeersbeeld is bevestigd. Een structureel te hoge snelheid niet.
Kruising Hemmerbuurt - Meeweg
Juist moment
De controles zijn uitgevoerd aan het eind van de ochtendspits. Enkele inwoners hebben aangegeven behoefte te hebben aan een controle rond dit tijdstip. Het vinden van een ideaal moment is overigens vrij lastig. Wanneer een enkele weggebruiker rond 11 uur veel te hard door het lint rijdt, wil je deze hierop aanspreken. Begrijpelijk maar niet zo gemakkelijk uitvoerbaar. Aan het eind van de ochtenddrukte (tussen half acht en half negen) zijn het de forensen die samen met het locale verkeer gebruikmaken van de wegen. Dit geeft een beeld van fietsers, busjes, vrachtverkeer en tractoren. Een juist moment voor een controle om te zien hoe het met de veiligheid is gesteld.

Hemmerbuurt Meeweg
Op de Hemmerbuurt en de Meeweg is het nu veel drukker. Alleen dat feit al versterkt het gevoel van onveiligheid. Het drukke beeld is tijdens de controle bevestigd. Maar erg hard gereden wordt er niet. Juist door de drukte, wordt de maximum snelheid van 60 km/u op de polderwegen nauwelijks overschreden. Anders ligt dit in de 30 km gebieden. Hier blijft het moeilijk om rond dit maximum te rijden.

Kop-staart botsing
Meer verkeer betekent ook meer kans op ongelukken. Op de Hemweg ontstond, als gevolg van de drukte, een kop-staart botsing. Net als op de snelweg, ontstaat bij veel verkeersdrukte een harmonica-effect rond een verkeersremmer. Het plateau bij de afslag Wijdenes is zoân remmer. Wanneer je die drempel met een aantal autoâs met dezelfde snelheid nadert, zal de laatste uit het rijtje plotseling hard moeten remmen. De schade bleef beperkt tot blikschade en een pijnlijke nek.

Resultaat
De controles bevestigen het beeld dat het druk is op de locale wegen in Drechterland. Dat er structureel heel hard wordt gereden is niet aangetoond. Maar juist daar waar de veiligheid extra belangrijk is, wordt wel te snel gereden. Vaak beseft men niet dat de 30 km zones voor de veiligheid zijn aangelegd. De veiligheid voor meer kwetsbare weggebruikers zoals jonge kinderen.
De komende dagen wordt de verkeersdrukte nog nadrukkelijk gevolgd. Daar waar nodig zal extra worden gecontroleerd. Eind van de maand is de Provincialeweg weer open voor het verkeer. Vrijdag 21 juli gaat het tracé Venhuizen â Bovenkarspel weer open.

---