Algemene Onderwijsbond

datum: 19 juli 2006
De Algemene Onderwijsbond (AOb) doet in een brief een klemmend beroep op Maria van der Hoeven, minister van OCW om in overleg met haar ambtgenoot van Financiën een oplossing te zoeken voor de BTW-problematiek in het kader van âVan ID naar werkâ.

Op basis van een convenant tussen een gemeente, de onderwijswerkgevers in die gemeente en het Participatiefonds worden alle IDâers werkzaam in het primair onderwijs voor twee jaar in dienst genomen van een mobiliteitsbureau tegen gelijkblijvende arbeidsvoorwaarden. De salariskosten worden volgens de verdeelsleutel 60-20-20 tussen gemeente, school en Participatiefonds betaald. Zolang de nieuwe baan niet is gevonden wordt de ex-IDâer gedetacheerd naar de school. De IDâer en het mobiliteitsbureau ontvangen een bonus wanneer een nieuwe baan is gevonden. Het mobiliteitsbureau garandeert dat minimaal 25% van de IDâers na ommekomst van 2 jaar een vaste baan gevonden heeft.

Het probleem blijkt nu de detacheringsconstructie. Over deze detacheringskosten blijkt BTW te worden geheven, ook al worden deze puur bekostigd uit publieke middelen.

De participatie van Enschede met twee onderwijswerkgevers met samen 55 IDâers komt nu, als gevolg van deze BTW-heffing en de ermee gepaard gaande kosten op losse schroeven te staan. Dit betekent dat per 1 augustus 55 IDâers volkomen onnodig werkloos worden.

Tweede Kamerfracties van SP en PvdA hebben hier vlak voor het reces schriftelijke vragen over gesteld.

De brief van de AOb aan de minister kunt u hieronder (als Word-document) downloaden.