Time : 16:29:15
Date : 20 July 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Nieuwe stap in uitwerking Economisch Netwerk Albertkanaal

Persmededeling van Fientje Moerman
Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening

Persmededeling van Kris Peeters
Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur
-------------------------

Nieuwe stap in uitwerking Economisch Netwerk Albertkanaal

Op voorstel van de Vlaamse minister van Economie, Fientje Moerman, de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen en de Vlaamse minister van Openbare Werken, Kris Peeters, heeft de Vlaamse Regering vandaag een nieuwe stap goedgekeurd voor de ontwikkeling van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA). Nadat reeds diverse GRUP's voor nieuwe bedrijvenzones werden vastgesteld, maakt men nu werk van het Ruimtelijk Veiligheidsrapport en de PlanMER voor het globale procesgebied. Bovendien wordt het locatieonderzoek voor de ontwikkeling van een regionaal bedrijventerrein en de bijhorende ontsluiting in Wommelgem-Ranst opgestart.

In 2004 keurde de Vlaamse Regering de principes goed voor de ontwikkeling van het Economisch Netwerk Albertkanaal. Het doel van dit proces is de economische potenties van het Albertkanaal en de logistieke as Antwerpen-Aken maximaal te valoriseren. Door de herstructurering en inbreiding van bestaande bedrijventerreinen en de ontwikkeling van nieuwe zones voor ondernemingen, komen er de komende jaren 800 ha aan nieuwe bedrijventerreinen bij langsheen het Albertkanaal en de E313 in de provincies Antwerpen en Limburg.

De afgelopen maanden werden reeds verschillende Gewestelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen goedgekeurd voor nieuwe bedrijvenzones bijv. de bedrijventerreinen Beverdonck in Grobbendonck en het Portaal Lammerdries te Olen. Andere projecten zoals het terrein Genk Zuid-West (36 ha) en de herstructureringsprojecten Antwerpen-Kanaal, Hannekenshoek en Eindhoutsebaan zijn in volle uitwerking.

Vandaag werd het startschot gegeven voor de opmaak van het Ruimtelijk Veiligheidsrapport en de plan-MER (Milieu Effecten Rapportage) van het globale ENA-gebied. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen en Limburg zullen de uitvoering van de plan-MER verder coördineren.

Dankzij de opstart van het locatieonderzoek voor het regionaal bedrijventerrein Wommelgem-Ranst zal op korte termijn duidelijkheid zijn over de mogelijke zones en bijbehorende ontsluitingspistes voor dit gebied.

"De verdere uitbouw van het Economisch Netwerk Albertkanaal zal resulteren in heel wat toegevoegde waarde voor Vlaanderen. Daardoor kan de bestaande werkgelegenheid behouden blijven en kunnen nieuwe jobs gecreëerd worden", aldus de ministers Van Mechelen en Moerman.

"Primordiaal voor mij is dat de broodnodige economische ontwikkeling van het ENA project gepaard gaat met een inpassing in de leefmilieuomgeving en dat er werk gemaakt wordt van een verkeersveilige en verkeersleefbare ontsluiting van de al bestaande kernen Wommelgem en Ranst", aldus minister Peeters.


-------------------------------------
Persinfo: Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman tel. 02 552 61 10 GSM 0476 80 94 74 Fax 02 552 61 01 persdienst.moerman@vlaanderen.be

Persinfo: Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen tel. 02 552 67 04 GSM 0495 23 16 90 Fax 02 552 67 01 persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Persinfo: Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters tel. 02 552 66 44 GSM 0477 38 23 37 Fax 02 552 66 01 persdienst.peeters@vlaanderen.be