Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
80 Vragen van heer drs. E. Smid
(vragen binnengekomen op 20 juli 2006)


Vorige week had een uitbraak van legionella in Amsterdam 23 gewonden en één dode tot gevolg.
De bron van de besmetting is hoogstwaarschijnlijk een koeltoren op het Post CS-gebouw in de hoofdstad. Een plaats waar veel inwoners van die stad dagelijks langskwamen.

Maandag werd bekend dat in Deventer een vrouw is overleden na besmet te zijn geraakt met de legionellabacterie. En in april bleek een vrouw uit Zuid-Holland een besmetting te hebben opgelopen.

De stichting Veteranenziekte heeft onlangs aangegeven dat veel besmettingen zijn te voorkomen als Gemeentelijke Gezondheidsdiensten hogere prioriteit geven aan het opsporen van mogelijke bronnen van legionella in de publieke ruimte. In Amsterdam was er volgens de stichting nauwelijks controle op mogelijke risicogebieden door de GGD. En veel bedrijven weten niet eens dat er een koelcentrale op het dak staat.

De CDA-fractie zou graag van het college willen weten hoe dit in onze stad met de controle van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten op bronnen van legionellabesmetting geregeld is.
En stelt hiervoor de volgende vragen:

1. Deelt het college met het CDA de zienswijze dat de GGD een belangrijke taak heeft tot het preventief controleren van de publieke ruimte op mogelijke gevaren voor de volksgezondheid?
2. Zijn er bij de GGD recent gevallen bekend van besmetting met de legionellabacterie in de stad of de regio Utrecht?
3. Kan het college aangeven of de GGD prioriteit geeft aan het opsporen van mogelijke bronnen van legionella in de publieke ruimte? Zo ja, in welke vorm ? Zo nee, waarom is dit (nog) niet het geval?
4. Is het college bekend welke risico's er binnen onze gemeente bestaan ?
Hoe ziet het college de verantwoordelijkheid van de gemeentelijke overheid in het voorkomen
van legionellabesmettingen en waar ligt volgens het collegde de verantwoordelijkheid van
bedrijven en burgers?
5. Ziet het college mogelijkheden om mogelijke potentiële bronnen van legionella in de publieke ruimte in kaart te brengen? Bijvoorbeeld fonteinen, zwembaden en koelcentrales.


---- --