Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 20 juli 2006

Studieduur hoger onderwijs: kwaliteitsgaranties en samenwerking staan voorop. Ook master Geografie zal 2 jaar duren

Vanaf het academiejaar 2007-2008 zal de masteropleiding Geografie twee jaar duren. De omvang wordt dus verdubbeld, net als bij 12 andere masters in de exacte en in de biomedische wetenschappen. De master Geografie mocht oorspronkelijk niet verlengd worden. De betrokken instellingen hebben echter een plan voor verregaande samenwerking op tafel gelegd, dat onderwijsminister Frank VANDENBROUCKE voldoende overtuigend vindt om ook daar groen licht te geven.

De universiteiten én de studenten uit de exacte en biomedische wetenschappen vragen al langer dat de studieduur van de masters opgetrokken zou worden naar twee jaar. De volledige opleiding zou zo 5 jaar duren. Ze vinden dit noodzakelijk door de snelle evolutie van de wetenschappelijke kennis in deze domeinen. Ze kijken daarbij ook naar het buitenland, waar gelijkaardige masteropleidingen quasi overal 2 jaar duren.

In mei 2005 ging de Vlaamse Regering op die vraag in. Daarbij legde ze echter strenge voorwaarden op. Eén voorwaarde was dat de instellingen zouden aantonen dat ze over de nodige kennis en infrastructuur beschikken om een tweejarige master van hoge kwaliteit te organiseren. Er moesten ook compenserende maatregelen komen die de feitelijke studieduur op hun beurt beperken. Zo moesten de instellingen gespecialiseerde vervolgopleidingen (master-na-master of ma-na-ma) zo veel mogelijk inwerken in het programma van de uitgebreide masters. Het programma zou ook een voorbereidend keuzepakket moeten bevatten voor de vele studenten in die opleidingen die na hun studies onderzoeker worden. Zo kunnen de studenten als het ware al een aanloop naar het doctoraat nemen. Dat alles moesten de universiteiten in een capaciteitsplan opnemen en voorleggen aan een onafhankelijke Erkenningscommissie met internationale deskundigen.

Intussen zijn alle capaciteitsplannen opgesteld en beoordeeld door de Erkenningscommissie. De Vlaamse regering heeft het advies van deze commissie gevolgd en voor 13 opleidingen de verlenging toegestaan. Eén ervan is Geografie. Net zoals de Informatica was die opleiding aanvankelijk nochtans uitgesloten van deze operatie. Het resultaat van een capaciteitstoets leek daar bij voorbaat negatief te zullen zijn. Maar de drie instellingen die Geografie aanbieden, hebben samen een baanbrekend plan opgesteld: de VUB en de KULeuven zullen voortaan de krachten bundelen en één gezamenlijke opleiding aanbieden. Bovendien wordt voor de specialisaties sterk afgestemd met de UGent. Het oordeel van de deskundigen liegt er niet om: "een positieve tot zeer positieve waardering" en "een mijlpaal voor de optimalisatie van dit onderwijsaanbod". Voor Frank Vandenbroucke was dat voldoende reden om Geografie toch bij de uitbreiding van de studieomvang te betrekken.

De goedkeuring is instelling per instelling verleend. Voor sommige masters is de verlenging nog niet (Sterrenkunde, Milieuwetenschappen, Geomatica en Landmeetkunde), of niet bij alle aanvragers (Fysica, Wiskunde) goedgekeurd. De betrokken instellingen worden uitgenodigd om tegen 30 september in een antwoordnota te reageren op de bezwaren van de Erkenningscommissie. Daarna zal de Vlaamse regering beslissen of die opleidingen ook twee jaar worden of één jaar blijven. Gezien het onverwachte resultaat voor Geografie, maakt de regering het ook voor de universitaire opleidingen in Informatica mogelijk om tegen eind september een capaciteitsplan in te dienen.

Minister Vandenbroucke is heel opgetogen over de werkwijze en de resultaten van dit besluitvormingsproces. " De universiteiten hebben met stevige argumenten moeten aantonen waarom een goeie master in Biologie of Chemie twee jaar moet duren. Tegelijk zien we dat de universiteiten erin geslaagd zijn om afspraken te maken om in die studiegebieden tot een rationeler opleidingsaanbod te komen. Ook dat komt de kwaliteit duidelijk ten goede. Dit is een piste die we in het Hoger Onderwijs verder moeten bewandelen. Ik ben ook tevreden dat 7 master-na-masters als specialisatie opgenomen worden in de echte master. Voor de studenten relativeert het de studieduurverlenging: waar velen zich nu bijna verplicht voelen om na het behalen van hun diploma toch nog een vervolgopleiding te volgen, zullen ze voortaan een sterke basisopleiding van twee jaar kunnen volgen. Zo komt de waarde van het masterdiploma ten volle tot uiting ".

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel.: 02 552 68 00
Gsm: 0476 60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1153368024176&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht