Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 20 juli 2006

5 miljoen voor meer onderwijs anderstalige nieuwkomers

Vanaf 1 september 2006 wordt het onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers aanzienlijk uitgebreid. Er zullen meer kinderen in aanmerking komen en ze zullen ook begeleid kunnen worden nà het onthaaljaar. Met deze aanpassingen wil onderwijsminister VANDENBROUCKE zoveel mogelijk nieuwkomers de kans bieden op een succesvolle schoolloopbaan. Hij trekt hiervoor ruim 5 miljoen per schooljaar uit.

Kinderen die door bvb. een asielaanvraag of gezinshereniging in Vlaanderen aankomen, kennen meestal onvoldoende Nederlands om in te stappen in het klassiek onderwijs. Vaak missen ze ook bepaalde kennis en vaardigheden die nodig zijn om goed mee te kunnen. Daarom worden sinds 1991 onthaalklassen ingericht in het basis- en secundair onderwijs. In deze klassen worden kinderen met een vreemde nationaliteit gedurende 1 jaar intensief klaargestoomd voor het reguliere onderwijs.

Vorig schooljaar boden 133 Vlaamse basisscholen en 38 secundaire scholen onthaalonderwijs aan, aan in totaal 1450 kinderen in het basis en 1749 jongeren uit het secundair onderwijs. Het systeem is echter op een aantal punten voor verbetering vatbaar:


- momenteel kunnen alleen kinderen met een andere nationaliteit terecht in deze onthaalklassen. Nochtans kunnen ook nieuwkomers mét de Belgische nationaliteit (bv. via adoptie) gebaat zijn bij een bijzonder onthaal in ons onderwijs.


- de begeleiding is momenteel beperkt tot 1 onthaaljaar. Voor kinderen die daarna doorstromen naar het klassieke onderwijs is niets meer voorzien. Leerlingen die nog niet helemaal klaar zijn voor de overstap, doen daarom noodgedwongen het onthaaljaar over. Uit onderzoek blijkt dat veel leerlingen na de OKAN-klassen géén succes kennen in het onderwijs, onder meer door een gebrek aan verdere begeleiding.


- om aanvullende lestijden te krijgen, moeten basisscholen minimaal 4 of 6 nieuwkomers tellen al naargelang het om een kleuter of een lagere school gaat, dan wel om een basisschool (kleuter en lager samen). Soms zijn er dus geen aanvullende lestijden beschikbaar voor ingeschreven nieuwkomers.

Daarom worden een aantal aanpassingen doorgevoerd:


- het accent verschuift van nationaliteit naar het feit nieuwkomer te zijn en naar de thuis- en/of moedertaal.


- na het (eerste) onthaaljaar kan de nieuwkomer in het basisonderwijs overstappen naar een (tweede) vervolgjaar. In het secundair kunnen ze na het onthaaljaar overstappen naar het regulier onderwijs. Daar zal, zeker in het eerste jaar, extra ondersteuning geboden worden vanuit de onthaalklas.


- het aantal nieuwkomers kan in het basisonderwijs voortaan ook per scholengemeenschap geteld worden, zoals al het geval is in het secundair.


- ten slotte worden in het secundair onderwijs licentiaten voortaan betaald volgens diploma zodat de uitval van personeel en het verlies aan broodnodige ervaring beperkt wordt.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel.: 02 552 68 00
Gsm: 0476 60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1153368024289&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht