TNS NIPO


Publicaties TNS NIPO onderzoek

20 juli 2006

Meerderheid wil Nederland als gastland Olympische Spelen 2028

Ruim de helft van de Nederlanders (56%) vindt het een goed idee als Nederland in 2028 de Olympische Spelen organiseert. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Het enthousiasme omtrent de organisatie is enigszins verrassend, aangezien er in het begin van de jaren tachtig veel tumult ontstond rondom de mogelijke organisatie van dit evenement.

De Nederlandse economie een impuls geven. Iets doen tegen de enorme werkloosheid in Amsterdam. Prestige. Een impuls voor het toerisme. Dat waren de redenen waarom de hoofdstad zich in 1984 kandidaat stelde voor de organisatie van de Olympische Spelen van 1992. Maar de kandidatuur kreeg te maken met zware tegenwind, vooral vanuit de Amsterdamse bevolking. Onder leiding van politica Saar Boerlage en een bonte mengeling van krakers, punkers en linkse actiegroepen vormde zich een anti-lobby die de voorstanders in geluidsvolume en doortastendheid overtrof.

Toen het op stemmen aankwam, koos het Internationaal Olympisch Comité voor Barcelona en werd Amsterdam afgescheept met een schamele vijf stemmen. Aanvankelijk wezen de beschuldigende vingers unaniem richting Boerlage. Later pas realiseerden de kopstukken van het Nederlands Olympisch Comité en de gemeente Amsterdam zich waar het de kandidatuur, behalve aan steun van de bevolking, óók aan had ontbroken: kennis van de coalities en machtsverhoudingen binnen het IOC, kennis van de allesoverheersende invloed van het bedrijfsleven en ervaring met de organisatie van topsportevenementen.

Twintig jaar later is aan veel van die voorwaarden wel voldaan. Nederland is inmiddels niet met één maar met vier personen in het IOC vertegenwoordigd. Bij de Olympische Zomer- en Winterspelen hoort Nederland regelmatig tot de tien beste landen ter wereld. Ook als organisator staan we ons mannetje: in 2000 organiseerde Nederland het Europees kampioenschap voetbal en vorig jaar het wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder negentien jaar.

Anders dan in 1928, toen Amsterdam de Spelen organiseerde, en de geflopte kandidatuur van 1984, betreft het deze keer een nationale kandidatuur. Volgens het NOC*NSF is dat de enige manier om te beschikken over de noodzakelijke stadions en de infrastructurele voorzieningen om een mega-evenement als de Olympische Spelen te huisvesten. Maar is ook Nederland in zijn geheel niet te klein om een mega-evenement als de Olympische Spelen te kunnen dragen? Iets meer dan de helft (51%) van de voorstanders van het idee om de Olympische Spelen naar Nederland te halen, vindt van wel. Diezelfde groep ziet een samenwerking met buurland België wel zitten. Door onze krachten te bundelen met de Belgen, maken we meer kans om 's werelds grootste sportevenement naar ons land toe te halen, zo denkt in totaal 64 procent van de Nederlanders.

Meer verdeeldheid is er over de vraag of Nederland zich in de aanloop naar 2028 moet specialiseren en profileren als topsportland. Ruim vier op de tien Nederlanders (44%) vinden van wel en zijn van mening dat Nederland een internationale voortrekkersrol op zich moet nemen. Eveneens 44 procent vindt van niet. Wel zou volgens de helft van de Nederlanders (50%) de regering meer geld moeten investeren in het bevorderen van het topsportklimaat.

C5361 | TNS NIPObase CASI | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 15 tot en met 19 juni 2006. Hierbij zijn 985 personen ondervraagd (n=985).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79)