Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 20 juli 2006

Draaischijf Ondernemersvorming voor meer en beter ondernemen

Zoals afgesproken in het Meerbanenplan is vandaag de Draaischijf Ondernemersvorming opgericht. Deze draaischijf moet het vormingsaanbod voor ondernemers en toekomstige ondernemers ruimer en overzichtelijker maken. Zo zullen in de periode 2006-2007 1300 extra cursusplaatsen gecreëerd worden. Via meer en beter ondernemerschap wil minister van Werk, Onderwijs en Vorming Frank VANDENBROUCKE de werkgelegenheid bevorderen. Hij trekt hiervoor in 2006 600.000 euro uit.

In Europa starten gemiddeld 5,2 volwassenen op honderd met een onderneming. Bij ons is dat slechts 3,7%. We hebben dus te weinig vertrouwen in onze ondernemerskwaliteiten. Meer en beter ondernemen is nochtans noodzakelijk om meer werkgelegenheid te creëren. Vorming is een belangrijke factor bij het stimuleren van ondernemerschap. Het aanbod in Vlaanderen vertoont echter verschillende knelpunten: het is heel versnipperd, het is onoverzichtelijk en bepaalde doelgroepen, zoals b.v. allochtonen, zouden veel meer bereikt moeten worden.

Minister Vandenbroucke wil hieraan verhelpen door een Draaischijf Ondernemerschap op te richten. Dat gebeurt binnen het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming (Syntra Vlaanderen) dat terzake al veel ervaring heeft opgebouwd. Syntra Vlaanderen zal hiervoor samenwerken met het departement Economie, Wetenschappen en Innovatie (bevoegdheid minister Moerman), het departement Onderwijs en Vorming en het departement Werk en Sociale Economie.

Meer Ondernemerschap

De draaischijf krijgt drie belangrijke opdrachten:

Om de versnippering van het aanbod tegen te gaan en lacunes op te sporen zal Syntra Vlaanderen vóór eind 2006 een online kenniscentrum oprichten.

Ten tweede zal Syntra Vlaanderen samen met het departement Onderwijs en Vorming en met het departement Economie, Wetenschappen en Innovatie een Actieplan 'ondernemend onderwijs' ontwikkelen. Doelstelling van dit actieplan is leerlingen en studenten te laten proeven van het ondernemerschap, om hen een realistisch beeld te geven van ondernemerschap en om hen de nodige competenties bij te brengen. In de beroepskeuze moet ondernemerschap veel meer dan vandaag één van de alternatieven worden.

Ten derde zal Syntra Vlaanderen ook specifieke initiatieven nemen om kansengroepen (zoals werkzoekenden en allochtonen) warm te maken voor het ondernemerschap. Enkele voorbeelden:
- Geïnteresseerde werkzoekenden kunnen bij VDAB elektronisch worden gescreend op hun ondernemerscompetenties. De geslaagden krijgen dan de kans om gratis een opleiding bedrijfsbeheer te volgen bij Syntra.
- Unizo, Syntra Vlaanderen, steden, VDAB zullen ook de handen in elkaar slaan om meer allochtonen aan te spreken. Heel belangrijk is dat er drempelverlagend wordt gewerkt. Er komen aangepaste infosessies, taalopleidingen.
- Syntra Vlaanderen wil ook het aantal knelpuntberoepen bij ondernemers aanpakken. Daarom startte het al met een opleiding netwerkbeheerder voor werkzoekenden. In het najaar zullen nieuwe projecten volgen.

Beter Ondernemerschap

Het accent ligt hier op acties om kleine ondernemingen te versterken. Permanente vorming mag immers niet beperkt worden tot bedrijfsleiders en hooggeschoold personeel van grote ondernemingen. Syntra Vlaanderen zal zich als draaischijf hoofdzakelijk richten op initiatieven die niet spontaan door de markt worden aangeboden en die maatschappelijk van belang zijn.

Zo worden in overleg met o.m. de culturele sector opleidingen op maat ontwikkeld zodat creatief en succesvol ondernemen hand in hand gaan.

Zie bijlage "Overzicht projecten kansengroepen najaar 2006 - voorjaar 2007

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Bob Van De Voorde, woordvoerder van minister Vandenbroucke
Tel.: 02 552 68 00
Gsm: 0476 86 00 18
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be