Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 17 juli 2006

AVRO zendt serie uit over 200 jaar Rijksbouwmeester

Wekelijks vanaf 22 juli tot en met 16 september op Ned. 1 om 16.50 uur

Nederland is het enige land ter wereld met een Rijksbouwmeester, en dat al 200 jaar. Naar aanleiding van de viering van 200 jaar Rijksbouwmeesters zendt de AVRO vanaf 22 juli wekelijks een serie van 9 korte documentaires uit over het bestaan van het fenomeen Rijksbouwmeester. In de eerste zes afleveringen komen de Rijksbouwmeesters Wim Quist, Tjeerd Dijkstra, Frans van Gool, Kees Rijnboutt, Wytze Patijn en Jo Coenen aan het woord. Daarop volgen twee uitzendingen over gebouwen waarmee alle Rijksbouwmeesters zich hebben beziggehouden: gevangenissen en het Tweede Kamer-complex in Den Haag. In de laatste aflevering richt de huidige Rijksbouwmeester Mels Crouwel zich op de toekomst. Naast de tentoonstelling '1806-2006: 200 jaar Rijksbouwmeester' in het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) en de nieuwe aankleding van het ministerie van VROM in Den Haag nemen deze tv-uitzendingen een centrale plaats in in de viering van het jubileum.

Bijzonder is dat alle Rijksbouwmeesters Nieuwe Stijl (dat is sinds 1974) nog in leven zijn. Zes documentaires zijn gewijd aan deze Rijksbouwmeesters: Wim Quist, Tjeerd Dijkstra, Frans van Gool, Kees Rijnboutt, Wytze Patijn en Jo Coenen. Zij vertellen over de tijd waarin ze Rijksbouwmeester waren, over bijzondere projecten waar ze aan werken en over de successen en frustraties van hun Rijksbouwmeesterschap. Twee uitzendingen zijn thematisch van onderwerp: alle Rijksbouwmeesters - van Thibault tot Coenen - hielden zich bezig met gevangenissen en hadden bemoeienissen met de gebouwen van de Tweede Kamer. De thematische uitzendingen gaan in op deze onderwerpen en ontrafelen hoe de tijd de meningen veranderde en hoe de opvattingen over de architectuur de vormen van de gevangenissen en van de Tweede Kamer (mede) bepaalde. De laatste uitzending is gewijd aan de toekomst: met de huidige Rijksbouwmeester, Mels Crouwel, wordt gekeken naar de vragen die op zijn bureau liggen en wat in de toekomst de functie van de Rijksbouwmeester zal inhouden.

Geschiedenis
Toen Lodewijk Napoleon in 1806 Koning van Holland werd, nam hij 'de architect des konings' Jean Thomas Thibault mee. Thibault werd belast met de zorg voor de koninklijke gebouwen. Zijn eerste opdracht betrof de uitbreiding van Paleis Soestdijk. Al snel werd hij een nationale autoriteit op het terrein van architectuur en daarmee de eerste Rijksbouwmeester. De rol van de Rijksbouwmeester is sindsdien verbreed en versterkt. In de 19de en begin 20ste eeuw was het handschrift van de Rijksbouwmeester te herkennen in postkantoren, scholen en gemeentehuizen. Tegenwoordig is de invloed van de Rijksbouwmeester minder zichtbaar als handschrift, maar des te groter op beleidsniveau.

Vanaf 1957 kwam de huidige positie van de Rijksbouwmeester tot stand: niet meer zelf ontwerpend maar primair adviseur voor de Rijksgebouwendienst en de Rijksoverheid in het algemeen, bij concrete bouwprojecten en bij maatschappelijk bredere discussies op het vakgebied. De invulling is in de loop van de decennia echter steeds zeer verschillend geweest. Vegter, Quist, Dijkstra en Van Gool hebben het Rijksbouwmeesterschap steeds weer een andere kleur gegeven, met toenemende aandacht voor beeldende kunst en monumenten. Zeker de laatste vijftien jaar met Rijnboutt, Patijn, Coenen en nu Crouwel is de rol van de Rijksbouwmeester verbreed en buiten het terrein van de Rijksgebouwendienst versterkt, met name als algemeen adviseur van de regering op het gebied van stedenbouw, monumenten, architectuur, infrastructuur, architectuurbeleid en beeldende kunst.

Afleveringen

Aflevering 1: zaterdag 22 juli 16.50 uur - 17.00 uur (Nederland 1). Wim Quist, Rijksbouwmeester 1974 - 1979

Bijna was het ambt van Rijksbouwmeester opgeheven, maar Quist blies het nieuw leven in, pakte de zaken goed en grondig aan. Met één poot in de praktijk en één poot in de dienst legde hij de basis voor het Rijksbouwmeesterschap Nieuwe Stijl. Hij keurde de plannen af voor de hoogbouw van de universiteitsbibliotheek in Leiden en gaf de opdracht voor een solide laagbouw die zich voegt naar de maatgeving van de stad.

Aflevering 2: zaterdag 29 juli 16.50 uur - 17.00 uur (Nederland 1). Tjeerd Dijkstra, Rijksbouwmeester 1979 - 1986

De tijd van Dijkstra werd bepaald door ingrijpende bezuinigingen. Steeds meer moest hij zich bezighouden met de bestaande gebouwenvoorraad en niet meer met nieuw bouwen. Monumentenzorg werd steeds belangrijker en door de versobering werd het noodzakelijk om een ondergrens aan de kwaliteit aan te geven. Vol enthousiasme vertelt hij over het Legermuseum in Delft. Dijkstra doet als begenadigd spreker de tijden van weleer herleven.

Aflevering 3: zaterdag 5 augustus 16.50 - 17.00 uur (Nederland 1). Frans van Gool , Rijksbouwmeester 1986 - 1988

Ook van Gool zelf vindt zichzelf een buitenbeentje in de galerij der Rijksbouwmeesters. Hij werd na zijn pensionering Rijksbouwmeester en met enige verbitterdheid kijkt hij erop terug. Desalniettemin stond hij onder meer aan de wieg van het huidige architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Nu, daar rondlopend zegt hij mompelend: "Ja, het is een gebouw met kwaliteiten, beslist".

Aflevering 4: zaterdag 12 augustus 16.50 - 17.00 uur (Nederland 1). Kees Rijnboutt, Rijksbouwmeester 1989 - 1995

Na Van Gool was er een Rijksbouwmeester nodig die zwier en gratie kon brengen aan de dienst. "Het is geweldig om voor een tijd in de navel van de macht te verkeren". De Rijksgebouwendienst ging gebouwen huren van projectontwikkelaars. Het meest sprekend is de Resident in Den Haag. Over de samenwerking met 's werelds beste architecten: "Ik voelde me als een dirigent voor een orkest van topmusici, en dan is het aan mij om daar muziek van te maken".

Aflevering 5: zaterdag 19 augustus 16.50 - 17.00 uur (Nederland 1). Wytze Patijn, Rijksbouwmeester 1995 - 2000

In de tijd van Patijn werden andere aspecten dan de stedenbouw en architectuur belangrijker. Er kwam aandacht voor het landschap en de infrastructuur. Patijn maakte geregeld gebruik van zijn mogelijkheid om ongevraagd advies te geven. De HSL zou er zonder hem een stuk saaier uitgezien hebben en dat speelde ook bij de rechtbank van Haarlem. Er lag een plan dat hij van tafel veegde. Nu hij er rondloopt is hij met terugwerkende kracht blij dat het silhouet van Haarlem, zoals dat al door Ruysdael geschilderd was, onaangetast is gebleven.

Aflevering 6: zaterdag 26 augustus 16.50 - 17.00 uur (Nederland 1). Jo Coenen, Rijksbouwmeester 2000 - 2004

In de rij Rijksbouwmeesters is Coenen een vreemde eend. Hij is geen gestructureerde bestuurder, maar een duivelskunstenaar. Zo vormde hij de dienst om in een atelier en bestookte de politiek met goede plannen en initiatieven. Een van de projecten waar hij veel aan werkte was de
-nog immer voortdurende- verbouwing van het Rijksmuseum. "Het vervult mij met trots mee te kunnen werken om de dingen precies op zijn plaats te laten vallen."

Aflevering 7: zaterdag 2 september 17.50 - 18.00 uur (Nederland 1). Gevangenissen

De typologieën van gevangenissen zijn in de afgelopen 200 jaar enorm veranderd. Nog steeds vinden wij dat we boeven buiten de samenleving moeten plaatsen, maar resocialisatie en humaniteit zijn steeds belangrijker geworden. Deze uitzending belicht verschillende typologieën, geeft een beeld van de tijd en toont de meningen van de Rijksbouwmeesters onder wiens verantwoordelijkheid ze ontstonden. Mels Crouwel pleit ervoor om architectuur de tijd te gunnen een adequate oplossing te laten formuleren voor nieuwe omstandigheden.

Aflevering 8: zaterdag 9 september 17.50 - 18.00 uur (Nederland 1). Tweede Kamer

Sinds de eerste Rijksarchitect, Thibault, valt de behuizing van de democratie onder de verantwoordelijkheid van de Rijksbouwmeester. Al Sinds 1920 werd er gesproken over uitbreidingen van het complex en onder Quist (1974-1979) kwam er een moeizame doorbraak. Onder Dijkstra bouwde Pi de Bruijn de nieuwe Tweede Kamer en pas onder Rijnboutt werd het in gebruik genomen. Nu huist de democratie in een passende omgeving die geschikt is voor het bestuur van het land. Maar op het terrein staan ook nog bijzondere oude gebouwtjes (de Mauritstoren en het torentje van Algemene Zaken). Alles bij elkaar vertelt het prachtig de architectuurgeschiedenis van Nederland.

Aflevering 9: zaterdag 16 september 17.50 - 18.00 uur (Nederland 1). Mels Crouwel en de toekomst

De huidige Rijksbouwmeester is voorzitter van het college van Rijksadviseurs. Hij laat zich bijstaan door gespecialiseerde kenners op verschillende gebieden. Nog steeds geeft hij gevraagd en ongevraagd advies over de architectuur, infrastructuur en openbare ruimte in ons land; maar de tijden veranderen en de eisen die gesteld worden veranderen net zo hard mee. Hij voorziet dat zijn opvolger te maken zal krijgen met een krimpende bevolking en steeds vaker moeten gebouwen van functie kunnen veranderen (van kantoren naar woningen, van scholen naar kantoren, van woningen naar hotels).
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: maandag 24 juli 2006

overzicht persberichten overzicht persberichten naar de NAi voorpagina