Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-329       |
|                                            |Arnhem|19 juni 2006   |
|                                            |,     |               |
UITNODIGING VOOR DE PERS

ZOMERCONFERENTIE EUROPEAN PARKS ON THE MOVE

Gelderland is gastheer voor een Europese conferentie op woensdag 21 en donderdag 22 juni op de Veluwe over natuur - en cultuurprojecten. Onder de titel 'European Parks on the move' willen de drie deelnemers in het project Boundless Parks Naturally (BPN), waaronder ons Nationaal Landschap Veluwe en Natuurmonumenten, hun kennis en ervaring delen met andere projecten in lidstaten van de Europese Unie.

Programma voor de pers donderdag 22 juli: 17.30 Ontvangst van delegatie en pers op Kasteel Middachten in de Steeg in Rheden door Graaf Zu Orthenburg. 17.45 Een vooruitblik op nieuwe Europese natuur- en cultuurprogramma's en de kansen voor transnationale samenwerking in BPN door:
- een vertegenwoordiger van het Ministerie van LNV
- een vertegenwoordiger van het Ministerie van Milieu van Vlaanderen
- een vertegenwoordiger van Wales 18.15 Persgesprek met Gedeputeerde Harry Keereweer, Bob Wellington namens Wales, Johan Vanden Broek namens Vlaanderen en Han de Groot namens het Ministerie van LNV.

Voor de pers ligt een map klaar met de teksten van lezingen op woensdag over de studies naar transferia, transitie van industrie naar natuur- en cultuur en de rol van belanghebbenden.

De drie partners in BPN, nationale parken in Gelderland (Veluwe), Wales (Torfean) en Vlaanderen (Kempen en Maasland), hebben dezelfde problemen op te lossen om forse kwaliteitsimpulsen te geven aan hun natuur- en recreatiegebieden: ontsnippering, terugdringen gemotoriseerd verkeer in verband met veiligheid/rust en stilte, het bevorderen van duurzame recreatie en het bereiken van een goede balans tussen ecologie en economie.

De EU heeft in 2001 ruim 3,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project. Het bedrag is door cofinanciering van de projectpartners en anderen verdubbeld tot 7,5 miljoen euro. Met het geld zijn tussen 2002 en 2006 projecten gefinancierd en studies uitgevoerd die moeten bijdragen aan een betere ruimtelijke kwaliteit en betere toegankelijkheid van de natuur in dichtbevolkte gebieden in Noord-west-Europa.

De drie natuurgebieden hebben van elkaar geleerd over het inrichten van transferia, bezoekerscentra en het koppelen van economische ontwikkeling aan ecologische ontwikkeling. Ook het belang van het nauw betrekken van belanghebbenden zoals (landgoed)eigenaren, bewoners, vrijwilligers en ondernemers bij nieuwe ontwikkelingen maakt dat zaken met veel minder weerstand en veel sneller tot stand komen.

Op de conferentie delen afgevaardigden van Wales, Vlaanderen en de Veluwe hun ervaringen met vertegenwoordigers uit andere Europese staten, waaronder ook de nieuwe lidstaten die vaak nog volledig ongerepte natuur op hun grondgebied hebben. De deelnemers zullen vanwege het succes van de samenwerking pleiten voor voortzetting van Europese samenwerking aan nieuwe projecten voor meer lidstaten.

Deelnemers aan de conferentie bezoeken onder meer de Beukenlaan in Renkum, het Transferium Posbank en Oud-Reemst in Otterlo. Er worden resultaten van studies gepresenteerd over transferia, de overgang van gebieden van industrie naar cultuur en natuur en naar de rol van belanghebbenden.