Politie Gelderland-Zuid

Bijna 10.000 blaastesten tijdens Vierdaagsefeesten

Nijmegen, 25-07-2006 o Tijdens de Vierdaagsefeesten hebben dit jaar bijna 10.000 bestuurders meegewerkt aan een blaastest. Dagelijks hield het team Verkeershandhaving van de politie Gelderland-Zuid grootschalige alcoholcontroles die steeds wisselden van tijdstip en plaats. In totaal zijn 108 ademanalyses afgenomen waarvan er 76 boven de wettelijk strafbare limiet zaten en dus resulteerden in een proces-verbaal. Hiervan waren er zes beginnend bestuurder.

Er werden bij de controles acht rijbewijzen ingevorderd, daarvan twee beginnend bestuurder, vanwege erg hoge promillages of omdat er sprake was van recidive. De controles vonden vooral op doorgaande routes plaats, maar ook daarbuiten was er kans op controle. Ook het Korps Landelijke Politiediensten was dit jaar weer van de partij en hield nog een aantal bestuurders aan bij controles op de diverse snelwegen rond Nijmegen.

De politie houdt de intensieve alcoholcontroles omdat alcoholgebruik nog steeds een van de belangrijkste ongevalsoorzaken is. Bij ongeveer 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Al bij drie glazen neemt het ongevalsrisico toe met 100%.

Minder dan 1% onder invloed
De politie is tevreden over het verloop van de alcoholcontroles. Het aantal rijders onder invloed is ondanks de grootschaligheid van de controles beperkt gebleken, minder dan 1%. Dit is ruim onder het landelijk gemiddelde voor rijden onder invloed van alcohol dat ligt op 2,8%. (bron: onderzoek Ministerie V&W en BVOM in 2005) In 2004 was dit nog 3,4%. Door onder meer publieksinformatie zoals in de BOB-campagne en politiecontroles wordt ernaar gestreefd dit cijfer nog lager te krijgen.

Attentie
Bestuurders die bij de controle niet gedronken hadden, kregen een kleine BOB-attentie uitgereikt door een promotieteam. Met deze inzet ondersteunen de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en de gemeente Nijmegen de jaarlijkse alcoholcontroles tijdens de Vierdaagsefeesten. Hoewel de controles soms leiden tot enig oponthoud reageren de meeste gecontroleerde bestuurders positief en vinden de controles een goede zaak.

Sinds 1 januari 2006 geldt voor beginnend bestuurders strengere regelgeving. Deze groep mag al bij 0,2 niet meer achter het stuur kruipen. Dit staat gelijk aan 95 ug/l op de ademanalyse. Meer informatie hierover vindt u in het dossier 0,2 promille, beginnend bestuurder. (08)