CBS

Industriemonitor
Woensdag 26 juli 2006 14:00
Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2006 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verbeterd is ten opzichte van juni. Er zijn meer orders ontvangen en het oordeel over de orderpositie en orderontvangst is verbeterd. Voor het derde kwartaal verwachten de ondernemers een flinke toename van de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als optimistisch.

Meer orderontvangsten en positievere oordelen

Van mei op juni is de orderontvangst uit het buitenland fors toegenomen en de orderontvangst uit het binnenland is licht afgenomen. Per saldo geven de ondernemers een flinke toename van de orderontvangst op. De ondernemers zijn in juli nog veel positiever gestemd over de orderpositie dan in juni. Het oordeel over de orderontvangsten en de voorraadpositie is licht verbeterd. De index orderpositie is gestegen naar 107,0 (juli 2000=100), de hoogste stand in de afgelopen tien jaar. In 2006 wordt het beeld in deze branche bepaald door een verbeterde orderpositie en tevredenheid van ondernemers hierover.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index


1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt

2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers optimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers verwachten voor juli tot en met september een toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met fors hogere afzetprijzen. Het aantal ondernemers dat van juli tot en met september een stijging van het aantal medewerkers verwacht is gelijk gebleven. Van de ondernemers verwacht 15 procent een toename van het aantal werknemers en 11 procent een afname. Over de verwachtingen voor de komende maanden zijn de ondernemers in deze branche optimistischer dan de totale industrie.

Verwachting 3 voor juli tot en met september 2006

Verwachting voor juli tot en met september 2006


3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Licht verbeterde concurrentiepositie, flinke toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt licht is verbeterd. De ondernemers verwachten een flinke toename van de buitenlandse afzet in het derde kwartaal. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal gedaald van 81,5 naar 78,3. Het oordeel over de productiecapaciteit is dit kwartaal licht verbeterd. Van de ondernemers is 10 procent van mening dat de productiecapaciteit, gezien de toekomstige afzet, te klein is. Een half jaar geleden was dit nog 3 procent. Verder geeft 8 procent van de ondernemers een tekort aan arbeidskrachten op als productiebelemmering.