Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 juli 2006


Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de openbare raadpleging van de Europese Commissie


inzake het gebruik van mobieltjes door kinderen


1.

Kent u de openbare raadpleging die de Europese Commissie is gestart om inzicht te krijgen in het gebruik van mobieltjes door kinderen, met als doel te weten te komen welke risico's kinderen hierbij lopen?


2.

Zo ja, kunt u aangeven op welke in de Europese verdragen genoemde bevoegdheid van de Europese Commissie, de EU of de EG deze openbare raadpleging is gebaseerd? Kunt u tevens aangeven welke kosten met deze raadpleging zijn gemoeid en uit welk begrotingshoofdstuk deze kosten worden betaald?


3.

Deelt u de mening dat de bescherming van minderjarigen eerst en vooral een verantwoordelijkheid is van de nationale overheid en dat de Europese Unie weliswaar regels opstelt die de veiligheid van producten moeten garanderen, maar geen bevoegdheden heeft op het vlak van de risico's die kinderen zouden kunnen lopen bij het gebruik van mobieltjes? Deelt u tevens de mening dat het voorkomen van een te hoge telefoonrekening ook bepaald geen Europese taak is?


4.

Zo ja, bent u bereid, zo mogelijk via de Raad van Ministers, de Europese Commissie erop te wijzen dat zij met deze openbare raadpleging haar bevoegdheden te buiten gaat en dat zij er beter aan zou doen zich te concentreren op die taken die haar krachtens de verdragen zijn opgedragen? Bent u tevens bereid de Commissie er met nadruk op te wijzen dat het besteden van belastinggeld voor zaken die niet tot de bevoegdheden van de EU behoren zoniet onrechtmatig, dan toch ondoelmatig is?


5.

Kent u het 'Safer Internet' programma van de Europese Commissie, dat tot doel heeft de strijd aan te binden met illegale en schadelijke inhoud van het internet en dat mede als basis dient voor de genoemde openbare raadpleging? Wordt in de periode 2005-2008 hieraan 45 miljoen euro uitgegeven?


6.

Kunt u aangeven op basis van welke in de Europese verdragen genoemde bevoegdheid de Europese Commissie dit programma heeft opgezet? Bent u het met de Commissie eens dat het hier een Europese bevoegdheid betreft? Zo ja, waarom? Zo nee, bent u bereid dit tevens aan de orde te stellen, zodat de Commissie zich houdt aan de in de Verdragen genoemde bevoegdheden?


7.

Welke concrete en meetbare resultaten heeft het 'Safer Internet' programma voor de Europese burgers opgeleverd? Heeft het programma enige relevantie voor wet- en regelgeving, dan wel zelfregulering op nationaal vlak? Zo ja, welke concrete voordelen levert het de nationale overheid op? Zo nee, welke waarde kan dan worden gehecht aan het programma en is er dan geen sprake van verspilling van belastingmiddelen?


http://europa.eu, document IP/06/1059