Gemeente Hengelo

Inzage in correspondentie van oud-burgemeester Van der Dussen

Met een dikke map vol brieven van zijn vader bezocht meneer Van der Dussen woensdag 26 juli het gemeentehuis. De briefwisseling in oorlogstijd van oud-burgemeester Van der Dussen van Hengelo kwam bij toeval aan het licht. Zijn zoon werd een tijd geleden door de archivaris van de gemeente Hengelo gebeld voor informatie over zijn vader voor het komende Jaarboek Hengelo. Uit dat gesprek bleek dat zijn zoon een hele correpondentie van zijn vader bewaarde uit die tijd. Zijn zus had de brieven allemaal met zorg uitgetypt, zodat een document van ruim drieduizend paginas ontstond. De archivaris, burgemeester Kerckhaert en een medewerker van Historisch Museum Oald Hengel ontvingen hem met alle interesse.

Oud-burgemeester Van der Dussen is vooral bekend als burgemeester in oorlogstijd. Hij kwam met zijn gezin in 1937 naar Hengelo om burgervader te worden. Toen de oorlog uitbrak, weigerde hij met de bezetter mee te werken. Dat leverde hem weinig sympathie van de Duitsers op die hem vervolgens in juni 1942 opsloten in het interneringskamp van St. Michielsgestel. Daar begon hij een intensieve briefwisseling met zijn vrouw, die nog wel in Hengelo woonde. Elke dag schreven zij elkaar; over hun gezin, over zijn gevangenschap, maar vooral over de oorlog in Hengelo. Ze moesten natuurlijk wel opletten wat ze schreven, omdat de brieven door de bezetter werden gelezen. De verboden radio werd dus Phil genoemd. En een zin als Phil kwam weer zeer opgewekt binnen vandaag, bracht een beetje vreugde over van het Hengelose huis naar die verre gevangeniscel.

Hengelo zal herrijzen

Eind 1943 werd oud-burgemeester Van der Dussen vrijgelaten door de bezetter, met een verbod om naar Hengelo te gaan. Na de bevrijding keerde hij meteen naar zijn stad terug. Tijdens een toespraak in de puinhopen van de gebombardeerde stad sprak hij de legendarische woorden Hengelo zal herrijzen.

Na het overlijden van Van der Dussen en zijn vrouw, vlak na elkaar in oktober 1989, begon de uitgebreide brievenverzameling tussen de twee echtelieden de interesse te trekken van hun kinderen. Hun dochter typte alle tekst letterlijk uit tot een waar geschiedenisboek van Hengelo in oorlogstijd. De zoon van de oud-burgemeester wil nu graag wat doen met het document, omdat het te belangrijk is om te verstoffen in een kast in zijn huis. De burgemeester is blij met de informatie: Het is een fantastisch document voor Hengelo. Het geeft uitstekend weer hoe het allerdaagse leven in Hengelo in oorlogstijd verliep.

Goed conserveren

Omdat de briefwisseling ook veel persoonlijke informatie bevat, wil meneer Van der Dussen het document niet compleet aan de gemeente Hengelo en Historisch Museum Oald Hengel overdragen: Het is correspondentie tussen een man en zijn echtgenote. Daar staat natuurlijk ook informatie in die niemand wat aangaat, toch wil ik dat er wat met de briefwisseling gebeurt.

Meneer Van der Dussen en meneer Walhof van het Historisch Museum maken de afspraak dat er een artikel over de burgemeester in oorlogstijd komt in het Jaarboek Hengelo. Walhof krijgt kopieën van de correspondentie. Ook wordt er binnenkort gesproken over het mogelijk overdragen van de originele brieven aan het Historisch Museum. Meneer van der Dussen wil dat die voor het nageslacht bewaard blijven.

Oude foto en grammofoonplaat

Meneer van der Dussen kon het Historisch Museum alvast wel blij maken met een oude foto met de hele toenmalige gemeenteraad, de wethouders en de burgemeester met zijn vrouw en een oude grammofoonplaat met de toespraak van zijn vader bij de opening van een tentoonstelling over luchtbescherming. De dikke map met correspondentie ging weer mee naar huis; een bijzondere briefwisseling tussen de burgemeester van Hengelo in oorlogstijd en zijn vrouw.