Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Nieuwe luifels voor winkeliers Oranjeboomstraat

De winkeliers in de Oranjeboomstraat krijgen nog dit jaar nieuwe luifels. Woningcorporatie de Nieuwe Unie, eigenaar van de winkelruimtes, heeft daar geld voor vrijgemaakt. Ook de gemeente draagt bij in de kosten. Dat gebeurt via een speciale subsidie.

De huidige luifels verkeren in een slechte staat, zegt Donald Spanjer van ProPlan, die de bedrijfsruimtes voor de Nieuwe Unie beheert. Ze ontsieren het straatbeeld. Daarom gaan we ze vervangen. Zijn de huidige luifels zwaar en dicht, de nieuwe worden licht en transparant. Ze bestaan namelijk uit een stalen constructie met glazen platen. De nieuwe luifels zijn ook minder breed dan de oude. De nieuwe zijn 1,70 meter breed, de oude 2,30 meter. Dat oogt allemaal veel subtieler.

Opknapbeurt portieken
De Nieuwe Unie gaat niet alleen de luifels vervangen, zij gaat ook de portieken in de winkelstrip opknappen. Het aanzien van dit deel van de straat zal al met al flink verbeteren, verwacht Spanjer. Dat vinden ook de ondernemers. Zij zijn diverse keren uitgenodigd om mee te praten over de luifels en staan achter het gekozen ontwerp van A3 Architecten.

Vóór de feestdagen klaar
De Nieuwe Unie maakt haast met de ingrepen. Niet alleen omdat ze hartstikke nodig zijn, maar ook omdat de gemeentelijke subsidie alleen verstrekt wordt als het project nog dit jaar wordt uitgevoerd. We streven ernaar vóór de feestdagen klaar te zijn, zegt Spanjer. Dan hebben de ondernemers en het winkelpubliek tijdens de drukke maand december geen last van werkzaamheden.

Rolluiken en reclame-uitingen
Behalve de vervanging van de luifels en de renovatie van de portieken staan ook andere verbeteringen op stapel. Zo willen we met de ondernemers in gesprek over hun rolluiken. Die zien er in de Oranjeboomstraat doorgaans niet uit en de deelgemeente heeft sinds 1 mei een nieuwe regeling. Daarnaast willen we meer eenheid brengen in de reclame-uitingen. Ook op dat gebied is het nu erg rommelig.