Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Beekbergen hét ijkpunt voor vierspan selectie

20/07/2006

Beekbergen, 20 juli 2006
De internationale vierspanwedstrijd in Beekbergen, van 27 tot en met 30 juli, waar ook het Nederlands kampioenschap vierspannen wordt verreden, is voor de Nederlandse selectie, die nog uit vijf menners bestaat, de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Na deze wedstrijd neemt chef d'equipe Edithe van Roosmalen (Lanaken - Bel.) de beslissing met welke drie vierspanrijders zij tijdens de Wereldkampioenschappen in Aken aan de start wil verschijnen.

De vijf menners die nog in de race zijn voor een plaats in het Nederlandse team van Aken zijn IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Theo Timmerman (Putten), Koos de Ronde (Hoogvliet), Edwin van der Graaf (Honselersdijk) en Mark Weusthof (Rossum). Al deze menners komen aan de start van deze top wedstrijd, waar ook het Nederlands Kampioenschap verreden zal worden. Maar liefst 40 aanspanningen uit zestien landen komen aan de start, waardoor deze wedstrijd ook internationaal gezien als een laatste testcase voor het WK mag worden beschouwd. Voor Nederland komen naast de vijf WK kandidaten nog zeven menners aan de start, terwijl voor de Nederlandse Antillen, een land met een uiterst korte menhistorie, drie koetsiers aan de start verschijnen. Tot voor kort reden deze drie (Bert Brans - Oostelbeers, Co van Hoof - Leende en Ben Voets - Sint Oedenrode) nog voor Nederland. Op de terreinen van het 'Riant Equestrian Centre Beekbergen' is men druk aan de slag om alles in gereedheid te brengen voor de komende krachtmeting. Er zijn drie nieuwe hindernissen gebouwd van de zeven die in totaliteit door de vierspannen overwonnen moeten worden. Daarvoor worden de nieuwste technieken toegepast, omdat het welzijn van de deelnemende paarden op de eerste plaats komt. Voordeel is dat alle hindernissen zijn gecentraliseerd, waardoor het publiek de favoriete menners op geen enkele hindernis behoeft te missen. Naast de veertig vierspannen wordt het programma verder opgevuld met een tiental pony vierspannen, terwijl daarnaast nog eens 35 tweespannen worden ingespannen. Daardoor komen in totaal ongeveer 85 aanspanningen aan de start uit 18 landen en dat is voor de internationale mensport een absoluut record.

Voor de Nederlandse vierspanrijders staat er in Beekbergen veel op het spel. Niet alleen de Nederlandse titel, die IJsbrand Chardon al 18 maal wist te winnen, maar ook wordt er de definitieve selectie gemaakt voor de WEG. Daarnaast vallen er in Beekbergen wereldbeker punten te verdienen, die voor de besten in dat klassement recht geven op deelname aan de financieel lucratieve Indoor Wereldbeker Wedstrijden. Chardon staat daarin nu op een voorlopige tweede plaats met 55 punten, maar zoals het nu lijkt is dat niet voldoende om zich bij voorbaat verzekerd te weten van deelname aan dit indoor circuit. Temeer omdat de Hongaar Jozsef Bozsnik achtste staat op 13 punten achterstand, en er na Beekbergen nog wedstrijden zijn in Riesenbeck en Donaueschingen. Ook Koos de Ronde zal in Beekbergen alle zeilen bij moeten zetten om, net als vorig jaar, in dat indoor circuit te kunnen schitteren, omdat hij met 23 punten voorlopig de zestiende plaats inneemt. Bron: KNHS

www.caibeekbergen.nl