Gemeente Harderwijk


Toeristendrukte Harderwijk in goede banen

De toeristendrukte is altijd weer sterk afhankelijk van datum, tijd en weergesteldheid. Bedrijven als het Dolfinarium houden met dergelijke factoren rekening bij het plannen van de shows en het personeel, en dat geldt ook voor menige horecazaak. Er zijn topdagen en slappe dagen. Gemeente en politie moeten altijd berekend zijn op topdrukte. Eén enkele knelpunt kan de hele (binnen)stad en omgeving vastzetten, zoals nog onlangs bleek bij de reconstructie van de aansluiting Burgemeester De Meesterstraat/.N302.

Maar dit leverde wel een structurele verbetering van de verkeersdoorstroming op. Door de verlenging van voorsorteerstrook op de Burgemeester De Meesterstraat richting Flevoland te verlengen is de verkeerscapaciteit aanmerkelijk verhoogd.

De afgelopen maanden zijn meer maatregelen genomen om in het hoogseizoen de doorstroming op het gemeentelijke, provinciale en rijkswegennet in en rond Harderwijk te waarborgen. Zo is de ook de verkeersregelinstallatie op het kruispunt N302/Burgemeester De Meesterstraat effectiever ingesteld. In de avondspits, tussen 16.00 en 19.00 uur, houdt het uitgaande verkeer naar de polder nu langer groen licht. Beide maatregelen dragen bij aan betere doorstroming op de Burgemeester De Meesterstraat, en daarmee ook aan de bereikbaarheid van de - tegenwoordig twee - rechtsafstroken richting de rijksweg A28.

Het verkeer op de N302 vanuit de polder richting A28 wordt meer gebufferd met als gevolg dat er voor de kruising N302/Newtonweg meer lucht is.

Nu de Burgemeester De Meesterstraat minder snel vol loopt, kan het verkeer vanaf de Boulevard beter worden afgewikkeld. Dat scheelt ook weer voor de treintjes met bezoekers richting de overloopterreinen langs de N302.
Trouwens: de parkeerhulpen zorgen er dit hoogseizoen voor dat de vertrekkende toerist vanaf het grote parkeerterrein P8 tegenover de bioscoop eventueel afvloeit via de IJsbaan en Westeinde. Ook dit ontlast de kruisingen bij de Burgemeester De Meesterstraat.

De maatregelen reiken, ook letterlijk, nog veel verder. Nieuw is een `lichtkrant' langs de A28 bij de afrit Nijkerk. Als op afslag 13 Lelystad/Dolfinarium/WalibiWorld een file dreigt te ontstaan kan vanuit Harderwijk het Nijkerkse informatiebord worden ingeschakeld, dat bezoekers voor Walibi adviseert via de Nijkerkersluis te rijden. Een mooi resultaat van goede samenwerking tussen niet minder dan negen verschillende partijen, waaronder wegbeheerders, politie en attractieparken.

In Harderwijk is de parkeerverwijzing bij de Havendam richting Boulevard verbeterd. Automobilisten worden overigens eerder dan in het verleden gedirigeerd naar de parkeerterreinen rond de Flevoweg, zoals De Harder en het terrein van het vroegere Flevobeton. Als de parkeerterreinen aan de Boulevard toch dreigen vol te lopen sluit Stadstoezicht de vergunningterreinen af om plaatsen vrij te houden worden voor binnenstadbewoners en ondernemers met een vergunning.

Smeerolie in de parkeerbegeleiding tijdens de Harderwijkse zomerse topdagen vormen de 21 medewerkers van de `gele brigade', waar nodig bijgestaan door politie en Stadstoezicht.