Maatregelen Waterschap Rivierenland effectief in droge periode (26-07-2006)

Waterschap Rivierenland heeft een aantal maatregelen genomen die er in deze droge periode voor zorgen dat de waterniveaus zo goed mogelijk op peil blijven. Mede dankzij deze maatregelen is in het hele beheergebied van het waterschap nog geen beregeningsverbod ingesteld.

Agrariërs geven gehoor aan oproep
De waterpeilen blijven onder andere op niveau door de medewerking van agrariërs. Zij geven goed gehoor aan de oproep van het waterschap om zorgvuldig te beregenen, dat wil zeggen zoveel mogelijk 's avonds en 's nachts en in onderling overleg. Als het waterschap constateert dat dit niet gedaan wordt, dan wordt contact opgenomen met de betrokkenen.

Sloten, maaien en waterstanden
De sloten in het gebied zijn goed schoongemaakt en het waterschap controleert daarnaast dagelijks op een teveel aan begroeiing. Door de sloten schoon te houden is de watercapaciteit groter en blijft er bij een droge periode ook langer water in de sloot staan. Waar maaien noodzakelijk is worden kranen of trekkers met maaikorf ingezet. Het waterschap maait niet of zo weinig mogelijk met boten omdat de opwerveling van slib bij deze temperaturen botulisme in de hand kan werken.
Daarnaast pompen alle gemalen ,die kunnen inpompen, continu water het gebied in. Op enkele plaatsen zijn pompen bijgezet om water de hoger gelegen gebieden in te pompen.

Pannerden
In 2003 had Nederland ook al te maken met een lange periode van droogte. In die zomer heeft Waterschap Rivierenland wel beregeningsverboden in moeten stellen. Na deze periode is in het Pannerdens kanaal een nieuw gemaal gemaakt. Dit drijvende gemaal `de Pannerling' pompt water uit het Pannerdens kanaal de Linge in. Daardoor is er nu genoeg water om de fruitteeltgebieden in de Overbetuwe van water te voorzien.

Invoer water
Het waterschap voert dagelijks water in van buiten het beheersgebied om het waterpeil op niveau te houden. Het gaat daarbij om aanzienlijke hoeveelheden, in totaal zelfs ruim 2.000.000 m³/dag.

Stroomgebied Linge ca 1.000.000 m³/dag
Land van Maas en Waal 270.000 m³/dag
Bommelerwaard 250.000 m³/dag
Alm en Biesbosch 210.000 m³/dag
Alblasserwaard 300.000 m³/dag

Controles
Waterschap Rivierenland controleert dagelijks de situatie van water en dijken. Per dag wordt bekeken of de maatregelen nog effectief zijn en waar nodig worden ze aangepast. Zoals het er nu naar uit ziet hoeft er nog geen beregeningsverbod te worden ingesteld. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht op onze website
http://www.waterschaprivierenland.nl/.