Uitvindingen van de 21e eeuw: een nieuwe mijlpaal

Innovaties van de 20e eeuw hebben onze wereld gevormd. Uitvindingen die aanvankelijk van weinig belang leken voor ons leven, hebben datzelfde leven op zijn kop gezet. Het zijn meestal de kleine dingen die het grote verschil maken. Radio-ontvangers (1901), barcodes (1952), glasvezel (1955), de laser en het modem (1958), de microprocessor (1971): uitvindingen die ons leven van alledag voorgoed hebben veranderd.

In de maatschappij van vandaag zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe dingen. We willen verrast worden. De verwachtingen zijn hooggespannen, het vertrouwen in technologie kent geen grenzen. We dromen van uitvindingen zoals een 'transporter' die onze atomen uiteen doet vallen en op de plaats van bestemming weer bij elkaar laat komen (Beam me up, Scotty!), een krachtenveld dat ons beschermt tegen rondvliegende voorwerpen of een tijdmachine voor een meet & greet met Julius Ceasar. Dit toekomstbeeld is nog altijd niet binnen ons bereik, maar de technologie heeft wel enorme sprongen voorwaarts gemaakt en is midden in ons dagelijkse leven geland.

Computers behoren tot de succesvolste uitvindingen van de vorige eeuw. Intel heeft een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van de personal computer: van het eerste geïntegreerde circuit in een siliconenchip - het brein van de computer - tot de véél krachtigere, geraffineerdere Intel Pentium-processor in 1993. De wet van Moore, genoemd naar de voorspelling van Gordon Moore, medeoprichter van Intel, stelt dat het aantal transistors op een chip iedere twee jaar verdubbelt. Deze bekende wet is al meer dan 40 jaar de eenheid waarmee Intel zijn 'innovatietempo' meet en blijft tot op de dag van vandaag van kracht.

Iedereen kent natuurlijk de Pentium-processor uit de vorige eeuw. Die chip krijgt vandaag, 27 juli 2006, een opvolger als nieuwe motor voor de pc. Deze opvolger, de Intel Core 2 Duo, is de krachtigste processor ter wereld voor desktops en laptops, en daarmee de nieuwe krachtbron voor gamers en multimediaprofessionals over de hele wereld. Noteer daarom deze datum op uw verjaardagskalender, onthoud waar u vandaag was. Het lijkt vandaag misschien onbelangrijk, maar let op: het zal net als de Pentium-processor een mijlpaal in de innovatieve geschiedenis blijken.

Intel, Intel logo, Intel Core, Intel Inside, Intel Inside logo, Intel. Leap ahead., Intel. Leap ahead. logo, en Pentium zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Intel Corporation of zijn dochterondernemingen in de Verenigde Staten en andere landen. Andere namen en merken kunnen geclaimd worden als het eigendom van anderen.

Glasvezel (1955)

'Bull's eye' barcode (1952)

De Intel® 4004 processor (1971)