Geld maakt gelukkiger dan kinderen en gezondheid

Trendbox bv

Volgens 20% van de Nederlanders zijn de Zweden binnen de Europese Unie het meest gelukkige volk. Daarmee staat dit Scandinavische land aan kop en wordt, op afstand, gevolgd door Nederland zelf (13%) en Luxemburg (12%). De minst gelukkige Europeanen dienen volgens onze inwoners met name te worden gevonden in de voormalige Oostblok landen Polen, Slovenië (beide rond 20%) en Litouwen (ruim 10%).
Dit blijkt uit de 'Geluksmonitor' een on-line onderzoek dat marktonderzoekbureau Trendbox recentelijk heeft uitgevoerd onder een landelijk representatieve steekproef van 500 Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

Hoe worden we (nog) gelukkiger?
Niet per definitie door het krijgen van kinderen of het hebben van een goede gezondheid. Aangezien op de uitspraken 'Ik hoef niet gelukkig te zijn zolang ik maar gezond ben' en 'Pas wanneer je kinderen krijgt is je geluk compleet' slechts een magere 20% van de Nederlanders positief reageert. Mensen met kinderen scoren trouwens niet veel positiever op deze laatste uitspraak.
Wat maakt ons dan wel gelukkig? Geld! Hoewel eenderde van de Nederlanders het eens is met het aloude gezegde 'Geld maakt niet gelukkig' is meer dan 50% van mening dat geld wel degelijk gelukkiger maakt. Geluk en inkomen hebben dan ook een sterk verband met elkaar: hoe hoger het inkomen des te gelukkiger de Nederlander (m/v) zichzelf vindt. Ook denken relatief veel Nederlanders (eenderde) dat geluk kan worden afgedwongen.

Geluk in Nederland: uiterlijke schijn?
Voor wat betreft geluk zetten Nederlanders zichzelf op een goede tweede plek, na de Zweden. En inderdaad vinden we onszelf gelukkig. Op de vraag namelijk 'In hoeverre vindt u zichzelf gelukkig' antwoordt een kwart 'zeer' en de helft 'nogal'. Daarbij is het niet zo dat de rest van Nederland zich ongelukkig voelt. Deze inwoners kennen echter, volgens henzelf, soms hun gelukkige en dan weer minder gelukkige momenten. Alles bij elkaar kent Nederland dus driekwart gelukkige inwoners. Maar schijn kan bedriegen. Wanneer we namelijk het geluk van anderen moeten beschrijven, volgt een iets minder rooskleurig beeld. Zo'n 40% denkt dat Nederlanders in het algemeen gelukkig zijn, waarbij vrijwel niemand de term 'zeer gelukkig' kan of durft te gebruiken. De meerderheid (bijna 60%) denkt dat de Nederlandse bevolking soms wel en soms niet gelukkig is. Doen we ons dus gelukkiger voor dan we zijn? Zo'n zes op de tien Nederlanders denken van wel. Daarbij is het niet zo dat men vroeger gelukkiger was dan nu. Voor eenderde van de Nederlanders geldt wel het omgekeerde.

Gemiste kansen
Ongeveer eenderde van de Nederlanders zou het heel anders doen, wanneer men het leven kon herhalen. Waar men zoal spijt van heeft, wordt daarbij in het midden gelaten. Feit is wel dat ruim 20% aangeeft niet de partner van zijn/haar dromen te hebben gevonden, eenzelfde aantal niet in 'de ware' gelooft, ruim eenderde van de Nederlanders de dromen die men als kind had niet heeft zien uitkomen, ruim twee op de tien inwoners liever een andere baan had gehad en ongeveer 40% het gevoel heeft niet alles uit het leven te halen. Voor wat betreft dat laatste dient te worden opgemerkt dat eenzelfde aantal het leven te kort vindt om er alles uit te kunnen halen. Toch zou slechts 10% van onze inwoners alles achter zich willen laten om volledig opnieuw te beginnen.

Fantasie
In het leven dienen keuzes te worden gemaakt. Wat niet wegneemt dat men altijd mag blijven fantaseren. Zo zou ongeveer een kwart van de Nederlanders, waaronder opvallend veel mannen, best wel een beroemde sporter of artiest willen zijn. De meerderheid van de Nederlanders leeft echter liever in de anonimiteit.

Tot slot
Op de vraag naar het meest gelukkige moment van de afgelopen maand, wordt zeer divers gereageerd door de Nederlanders. Voor de één is dit het samenzijn met familie of vrienden, de ander wordt gelukkig door de liefde, succes op het werk op school of in de sport, het weer of vakantie. Kortom, geluk kent vele gedaanten en is ook zeer persoonlijk. Wat dat betreft is men niet zo gauw jaloers op het geluk van andere mensen.

Over Trendbox
Trendbox B.V. is een van de grootste volledig onafhankelijke marktonderzoekbureaus in Nederland. Vanaf de oprichting in 1990 heeft het bedrijf een gezonde groei doorgemaakt. Dankzij een goede balans tussen ad hoc opdrachten en continue trendmonitors, heeft Trendbox zich een onderscheidende positie in de Nederlandse markt voor marktonderzoek en marktinformatie verworven. Trendbox is lid van de Research Keurmerkgroep, de vereniging van ISO gecertificeerde marktonderzoekbureaus in Nederland. Meer informatie over Trendbox is te vinden op www.trendbox.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Trendbox
Tel.: 020-669 44 14
Lex de Witt
Onderzoeksdirecteur
lex.dewitt@trendbox.nl