Gemeente Tiel


Speeltuin de Wielewaal is open

De sanering van speeltuin de Wielewaal aan de Hertog Arnoldstraat in Tiel is afgerond. Op dinsdag 25 juli 2006 zijn de hekken verwijderd; de avontuurlijke speeltuin is open. De officiële opening is op zondag 17 september 2006.

Korte terugblik
In de zomer van 2005 stond de feestelijke opening van de speeltuin gepland. Bij een bodemonderzoek rees echter het vermoeden dat de grond met asbest vervuild zou kunnen zijn. Dit bodemonderzoek was nodig, omdat de Speel-O-Theek een unit wilde plaatsen in de speeltuin om van daaruit speelgoed uit te lenen. Door alle vertragingen heeft de Speel-O-Theek een ander onderkomen moeten zoeken.

Begin dit jaar heeft nader bodemonderzoek uitgewezen dat er nauwelijks sprake was van vervuiling van de speeltuin door asbest of zware metalen. Volgens de wettelijke regels was de grond schoon. Omdat er wel enkele kleine stukjes asbesthoudend materiaal waren gevonden, hebben gemeente en GGD samen gekeken of een lichte sanering mogelijk was. De afgelopen maanden is deze sanering uitgevoerd.

Lichte sanering
Voor de sanering is achterstallig groenonderhoud uitgevoerd. Daarna is folie onder de zandbak aangebracht, zodat kinderen niet in aanraking komen met eventueel vervuilde grond. Verder heeft een asbestdeskundige vijf maal het terrein op de overige plaatsen gecontroleerd op asbesthoudende stukjes. De stukjes die gevonden zijn heeft hij verwijderd. Toch is er geen garantie dat er helemaal geen asbest achterblijft. Dit is besproken met de GGD; het levert geen gezondheidsrisicos op.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 26 juli 2006