Gemeente Ede

aanhoudende droogte

PERSBERICHT
nummer 152 / Ede, 26 juli 2006

Sluiting voetbalvelden wegens aanhoudende droogte

De gemeente Ede heeft elf voetbalverenigingen binnen de gemeente vandaag een brief gestuurd met daarin het dringende advies om voorlopig geen gebruik te maken van de natuurgras sportvelden op hun complex. De tropische weersomstandigheden van dit moment, die gepaard gaan met extreme droogte, hebben ertoe geleid dat op de meeste sportcomplexen de conditie van de velden slecht is. Als de velden nu in gebruik zouden worden genomen dan leidt dit tot onherstelbare schade aan de grasmatten. Ook op de complexen waarbij het gras er op het eerste gezicht nog goed uitziet, blijkt dat bij nadere bestudering tegen te vallen. Met name de wortels van het gras hebben zich de laatste weken onvoldoende kunnen ontwikkelen.

Tijdens de zomerperiode worden de 26 natuurgras sportvelden op de gemeentelijke buitensportaccommodaties gesloten. Tijdens deze sluitingsperiode wordt het onderhoud aan de velden uitgevoerd en krijgt de grasmat de kans zich te ontwikkelen zodat deze sterk genoeg is voor de komende competitie. Normaal gesproken zou deze sluitingsperiode voor de meeste sportcomplexen op korte termijn ten einde zijn. De velden verkeren momenteel haast zonder uitzondering nog in slechte conditie. Schade die ontstaat als de velden nu bespeeld worden kan gedurende dit seizoen niet meer hersteld worden.

De verenigingen hebben nu dus het dringende advies gekregen om de velden nog niet te bespelen en hun trainingsactiviteiten te beperken tot de zogenaamde oefenhoeken. Hierdoor hebben de velden wat langer de kans om zich alsnog voldoende te ontwikkelen. Het is te hopen dat de weersomstandigheden hier de komende weken aan meewerken. Dit advies is tot nader order van kracht.

In bepaalde gevallen kunnen verenigingen voor hun wedstrijden in overleg uitwijken naar één van de twee kunstgrasvelden die de gemeente Ede rijk is. Deze velden voldoen aan de richtlijnen van de KNVB en zijn goedgekeurd voor amateurvoetbal op alle niveaus.

Laatste wijziging: 27-07-2006