Gemeente Geertruidenberg


Geertruidenberg werkt samen met regio aan nieuwe schone energie

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Deze aanmoediging hebben twaalf gemeenten in de regio Breda ter harte genomen. Zij hebben gezamenlijk afgesproken om maar eens dicht bij huis te beginnen. Zij werken samen aan Ruimte voor nieuwe energie.

Schone, nieuwe energie is hard nodig. In 2010 willen de twaalf gemeenten samen minimaal 5% van de benodigde energie uit nieuwe energiebronnen halen. Het gaat dan om zonne-energie, windenergie, bodemwarmte en bio-energie. Vanaf 2001 lopen er projecten om dat te bereiken. Hier informeren we u over die projecten en de noodzaak van het gebruik van nieuwe energie.

Samenwerken levert meer op

Olie, kolen en aardgas raken op

Samenwerken is hard nodig. Wij hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er voor onze kinderen en kleinkinderen over vijftig jaar ook nog wat valt te genieten. Bijvoorbeeld van zoiets gewoons als gezonde lucht, mooie natuur en voldoende energie. Klimaatverandering en energiegebrek kunnen we daarbij niet gebruiken. Olie, kolen en aardgas raken een keer op. Die grondstoffen zijn ook nog eens schadelijk voor de luchtkwaliteit en maken de aarde warmer. Genoeg reden dus om flink aan de slag te gaan met duurzame energie en energiebesparing. En gelukkig kan dat ook.

Samenwerking levert kennis en ervaring

De twaalf gemeenten werkten al lang samen bij de verwerking van het afval naar de regionale stortplaats. Daarvoor was de gemeenschappelijke regeling Milieu & Afval Regio Breda (MARB) in het leven geroepen. Bij de gemeenten is als vanzelf de interesse voor de ontwikkeling van nieuwe energie ontstaan. Het gezamenlijk enthousiasme wordt uitgewerkt door MARB. Wethouder Laurijssen, sinds kort lid van het algemeen bestuur van MARB: Samenwerking heeft voordelen. Je kunt veel van elkaar leren. Je hoeft niet alles zelf uit te vinden. Bij MARB is kennis en deskundigheid aanwezig waar je allemaal wat aan hebt. Een voorbeeld is de kennisoverdracht van warmtepompen en energie-opslag, waar wij in Geertruidenberg ook gebruik van hebben gemaakt.

Projecten in uitvoering

Om ruimte te scheppen voor nieuwe energie hebben de gemeenten vernieuwende plannen opgesteld. De komende jaren zult u daar in Geertruidenberg het een en ander van horen en merken. Een aantal plannen pakt de gemeente zelf op, een aantal voert zij gezamenlijk uit in de vorm van projecten. Milieu & Afval Regio Breda coördineert deze projecten en voert zonodig de regie. Door de inzet van de gemeenten zijneen flink aantal projecten in gang gezet en/of uitgevoerd.

Windenergie

In de regio zijn de plekken voor het inrichten van windparken aangewezen. Geertruidenberg heeft al de Amercentrale met al die hoogspanningsmasten binnen haar grenzen. Windmolens kunnen er echt niet meer bij.

Warmtepompen en energie-opslag

Sinds kort gaat MARB actief de boer op met het project Kennisoverdracht warmtepompen en energie-opslag. Het principe van deze systemen berust op het gebruik maken van de temperatuur van het grondwater of de bodem. Ook in Geertruidenberg krijgen initiatiefnemers informatie en worden zij warm gemaakt voor de toepassing van warmtepompen en energie-opslag in hun nieuwbouw- en verbouwplannen. We hebben het dan onder andere over woningen, kantoren en scholen. Als het om comfort en gezondheid gaat zijn er immers grote voordelen. Technische ontwikkelingen, eisen van de overheid en zeker ook de stijgende prijzen van olie, gas en elektriciteit zorgen ervoor dat de techniek in bijna alle nieuwbouwprojecten rendabel is.

Biomassa

MARB voorziet voor de regio een grote toekomst in het omzetten van biomassa in energie. Bij bio-massa moet u denken aan groente-, fruit en tuinafval, mest en snoeiafval uit plantsoenen en bossen. Bij de verbranding, vergisting of vergassing van bio-massa komt warmte vrij. Met behulp van een stoomturbine is het mogelijk de warmte om te zetten in elektriciteit.

In onze regio lopen enkele projecten voor energie uit bio-massa. Het gemeentebestuur van Geertruidenberg volgt de ontwikkelingen met belangstelling. Naast het duurzaamheidsaspect ontstaat hiermee een interessante markt voor de afzet van snoeiafval in de regio.

Meer informatie

De deelnemende gemeenten in MARB zijn naast Geertruidenberg: Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Moerdijk, Oosterhout, Werkendam, Woudrichem en Zundert.

Voor meer informatie over duurzame energie in de regio Breda kunt u terecht bij:

Milieu & Afval Regio Breda, de heer P. van der Ven, telefoon (076) 529 92 52,

e-mail: p.van.der.ven@breda.nl

MARB winnaar Brabantse Energieprijs 2004

De gemeenten in de regio Breda, in de vorm van Milieu & Afval Regio Breda, ontvingen begin maart 2005 op het provinciehuis in Den Bosch de Brabantse Energieprijs 2004. De prijs werd toegekend voor het project Klimaatlandschap. In haar rapport roemde de jury de gecombineerde aanpak van windenergie en biomassa (groente-, fruit en tuinafval, mest en snoeiafval uit plantsoenen en bossen). Vernieuwend was voor de jury de gedachte om een deel van de winst uit de windenergieparken te gebruiken om de minder rendabele biomassaprojecten van de grond te krijgen. Het project Klimaatlandschap besteedt veel aandacht aan landschap, natuurwaarden en sociaal-economische ontwikkelingen. Daarmee laat het zien dat duurzame energie niet op zichzelf staat, maar uitstekend kan aansluiten bij actuele themas zoals de herinrichting van het platteland. Ten slotte sprak de jury het vertrouwen uit dat de inmiddels opgerichte Stichting Klimaatlandschap dit aansprekende project met hetzelfde enthousiasme daadwerkelijk zal uitvoeren.