Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 27 juli 2006

WSPA veroordeelt veetransport van Brazilië naar Libanon

Vanuit Brazilië is een schip op weg naar Libanon met aan boord 4000 koeien. Een eerder veetransport mocht de geblokkeerde haven van Beiroet niet in, en zat vast op zee. De World Society for the Protection of Animals (WSPA) heeft het recente veetransport dan ook scherp veroordeeld.

Het schip Almahmaud X5, varend onder Panamese vlag, is 21 juli vertrokken vanuit de Zuid-Braziliaanse stad Rio Grande. De reis naar Libanon duurt naar verwachting 20 dagen. Of de haven van Beiroet, die nu nog is geblokkeerd vanwege het aanhoudende geweld, tegen die tijd is vrijgegeven, is onzeker. Een week geleden moest de 'Friesian Express', van de Nederlandse firma Vroon er rechtsomkeert maken. Het schip, met aan boord 1800 koeien uit Brazilië, moest uitwijken naar Syrië. Daar duurde het nog drie dagen voor de dieren van boord konden.

'Het is absoluut onverantwoord om die dieren de zee op te sturen zonder dat je de garantie hebt dat ze er binnen afzienbare tijd afkunnen. Het transport van dieren over lange afstand veroorzaakt veel stress, pijn en lijden. De WSPA adviseert daarom dieren te slachten dichtbij de plaats waar ze opgroeien en vervolgens het vlees te transporteren. Voor de Libanezen heeft dat bovendien als voordeel dat het voedsel ze veel sneller bereikt; niet onbelangrijk in tijden van nood', aldus Manja Remmerswaal van WSPA Nederland.

De Braziliaanse exporteur Livestock Import and Export Limited heeft inmiddels laten weten alle veetransporten naar Libanon voorlopig op te schorten.

Extra informatie

* Ieder jaar worden er duizenden koeien naar het Midden-Oosten geëxporteerd vanuit Brazilië, China, Uruguay, Australië, Ierland, Frankrijk en Duitsland. Vanuit Brazilië zijn dit jaar al 53.000 stuks vee verscheept; 3000 meer dan het jaar daarvoor.
* Nederland exporteert jaarlijks een miljoen varkens naar Italië en Spanje.
* Vanuit Groot-Brittannië gaan jaarlijks honderdduizenden schapen naar Griekenland, Italië en Spanje.
* Dergelijke veetransporten over de weg duren vaak langer dan 45 uur. Voor de dieren is een dergelijke reis een marteling.
* De meeste landen hebben geen wetgeving die de dieren tijdens het transport beschermt. Bestaande wetten worden bovendien slecht nageleefd en gecontroleerd.
* De WSPA, de World Society for the Protection of Animals, vertegenwoordigt ruim 690 dierenwelzijnsorganisaties in meer dan 140 landen en is daarmee de grootste federatie van dierenwelzijnsorganisaties ter wereld.



Ingezonden persbericht