Artsen zonder Grenzen


Noordelijk Pakistan: de aardbeving is nog niet helemaal voorbij

De stad Muzaffarabad in noordelijk Pakistan lijdt nog steeds onder de gevolgen van de aardbeving van 8 oktober 2005. Zo'n 20.000 ontheemden die niet naar huis kunnen wonen in kampen in en rond de stad. Sinds kort komt daar zelfs een
nieuwe groep ontheemden bij.

Na de aardbeving kwamen veel inwoners van hooggelegen dorpen naar de kampen in Muzaffarabad om de winter te doorstaan. In maart konden de meesten van hen weer terug, maar voor 20.000 mensen was dat niet mogelijk. Het zijn de mensen van wie het huis in Muzafarrabad zelf totaal verwoest is, boeren van wie het land volledig verdwenen is bij de aardbeving of gezinnen waarvan de man omgekomen is, zodat er geen kostwinner meer is.

Dorpen bedreigd
foto: Ton Koene Daarbij groeien die kampen zelfs weer. Nog steeds worden dorpen bedreigd door aardverschuivingen, nu als gevolg van de moessonregens. 6.000 dorpelingen moeten daarom onmiddellijk hun huizen verlaten; 3.000 van hen zijn al aangekomen in de kampen van Muzaffarabad.

De nieuwe inwoners van de kampen wordt van alles beloofd: tenten, water, latrines, bedden etc., maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Daarbij zullen de nieuwe en oude bewoners nog minstens één winter in tenten moeten doorbrengen, totdat de overheid hen land toewijst.

De haast waarmee de regering de nieuwe groep naar Muzafarrabad evacueert heeft de hulpverleners in de kampen compleet overvallen en de voorbereidingen om de evacués te ontvangen blijven dan ook achter, zeker met een nieuwe Kasjmierse winter in aantocht. De watervoorziening laat te wensen over en door de eerste regens overstromen de latrines. De voedseldistributies zijn teruggebracht van iedere twee weken naar éénmaal per maand. De mensen moeten het weinige spaargeld dat ze nog hebben gebruiken om hun rantsoenen aan te vullen.

Lange rijen
Ook voor medische zorg moet worden betaald, niet alleen voor de medicijnen, maar ook voor de bus om bij de dokter of het ziekenhuis te komen. Vaak zijn dan de rijen zo lang dat velen onverrichter zake weer terug moeten.

`De eerste hulpverlening na de ramp was indrukwekkend, maar het is nu hartverscheurend om te zien dat zo veel mensen nergens naartoe kunnen', zegt Joe Belliveau, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Pakistan. `De noodhulpverlening lijkt te zijn doodgebloed in de drang om met de wederopbouw te beginnen. Daardoor vallen duizenden mensen in de kampen tussen wal en schip.'

Na de grootschalige hulp direct na de ramp concentreert Artsen zonder Grenzen in
Pakistan zich nu op Muzaffarabad. In de kampen Mera Tanolian en Ambore verzorgt ze consulten en medicijnen voor allerlei ziekten. Verder verzorgt ze ook water en sanitaire voorzieningen in elf kampen. Artsen zonder Grenzen coördineert haar hulp met de autoriteiten en andere hulporganisaties om de bevolking zo goed mogelijk bij te staan.

In de hoger gelegen Jhelum Vallei heeft Artsen zonder Grenzen bij het dorp Hattian een noodhospitaal gebouwd dat de komende jaren dienst kan doen totdat er een nieuw ziekenhuis is. In en rond Hattian werkt het team ook aan de verbetering van de hygiëne, onder meer door voorlichting aan de bevolking.

juli 2006