Gemeente Borsele

Gemeente Borsele maakt grond Kwadendamme schoon

Heinkenszand, 27 juli 2006

Bij de ontwikkeling van het bestemmingsplan Oude Vreeland II in Kwadendamme heeft de gemeente ontdekt dat in een klein gedeelte van het plangebied het pesticide DDT in de grond zit. Het gaat om een deel dat ligt aan het Donkere Weegje. De oppervlakte van het perceel bedraagt ongeveer tweeduizend vierkante meter. Het totale bestemmingsplan is ongeveer drie hectare groot. De gemeente is inmiddels eigenaar van het perceel en heeft besloten de grond schoon te maken.

Uit eerder gehouden onderzoeken bleek dat er een bepaalde verontreiniging aanwezig was van bestrijdingsmiddelen, maar dat deze binnen de normen zou blijven.
Na nader onderzoek bleek echter dat het om DDT ging. De gemeente is daarover in overleg gegaan met de provincie en die merkte de verontreiniging als ernstig aan. Dat betekent dat er een speciale procedure gevoerd moet worden, voordat tot sanering kan worden overgegaan. De verontreiniging is niet van dien aard dat er gevaar bestaat voor de volksgezondheid in de omgeving. De kosten van de sanering zijn begroot op 100.000,00. De gemeente wil daarvoor het haar ter beschikking staande geld gebruiken van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). Verder onderzoekt de gemeente of op andere wijze nog bijgedragen kan worden in de kosten, zoals door een bijdrage van de provincie.
Als gevolg van deze geconstateerde bodemverontreiniging zal de vaststelling van het bestemmingsplan Oude Vreeland II enkele maanden langer duren. Vooralsnog wordt er naar gestreefd dat het bouwrijp maken van het plan kan beginnen in het voorjaar van 2007.