Gemeente Harderwijk


Harderwijk (aan)knooppunt voor fietstochtjes

Ook de Veluwe heeft nu zijn fietsroutenetwerk. In navolging van enkele andere streken in Nederland en België zijn overal op de Veluwe fietsknooppunten ingesteld. Op deze kruispunten van wegen of fietspaden kun je met behulp van de aanwezige plattegrond van de Veluwe van knooppunt tot knooppunt je verdere route bepalen. Zo kun je heerlijk fietszwerven over de eindeloze Veluwe zonder ingewikkelde routebeschrijvingen. Een kwestie van op het knooppunt je volgende knooppunt kiezen, het knooppuntnummer onthouden en de groen/witte verwijsbordjes volgen.

De 19 Veluwse gemeenten hebben gezamenlijk alle toeristische fietspaden en rustige weggetjes op de Veluwe in kaart laten brengen en met elkaar verbonden. Dit fietsnetwerk omvat ruim 1000 kilometer (34 km op Harderwijks grondgebied)met 320 knooppunten.

Het fietsnetwerk loopt welbewust door tot in de steden en dorpen. Binnen Harderwijk staan of komen er knooppunten bij de Binnenstad, aan de Hoofdweg, op het Zeepad naar Horst en in Hierden bij de Wijtgraaf. Knooppunt 50 staat in het Harderwijker Bos nabij de trimbaan. Het netwerk is gericht op de toerist, maar biedt natuurlijk ook de eigen inwoners een nieuw (aan)knooppunt voor fietstochtjes in de eigen omgeving. Extra handig: op de overzichtsborden staat de afstand tussen de knooppunten vermeld. De routelengte bepaal je dus helemaal zelf. Naar gelang het weer, je lust en je conditie kun je de route onderweg uitbreiden of inkorten.

Toch thuis alvast een tochtje uitstippelen? De bijpassende ANWB-fietskaart Veluwe met alle knooppunten en afstanden is voor EUR 7,95 verkrijgbaar bij alle ANWB- en VVV-winkels in Nederland. De Veluwe is nog altijd een van de populairste Nederlandse vakantieregio's. Met meer dan 100.000 hectare natuur behoort onze regio tot de vijf grootste aaneengesloten natuurgebieden van West-Europa.