Gemeente Doetinchem

Kwaliteit tegen reële prijs bij inkoop thuiszorg


-26 juli 2006-
Kwaliteit van de zorg, keuzevrijheid en flexibiliteit voor de burger tegen een reële prijs. Dat is voor de gemeente Doetinchem het belangrijkste uitgangspunt bij de inkoop van de thuiszorg. Met ingang van 1 januari 2007 maakt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen met beperkingen. De thuiszorg is hiervan een belangrijk onderdeel. De gemeente start voor de inkoop van de huishoudelijke hulp een Europese aanbestedingsprocedure op.

Met de aanbesteding is voor 2007 naar schatting EUR 6 miljoen gemoeid, waarmee de 2400 cliënten van de thuiszorg geholpen kunnen worden. In de aanbestedingsprocedure trekt de gemeente Doetinchem gezamenlijk op met de andere gemeenten in de regio Achterhoek; op deze manier kunnen efficiency- en prijsvoordelen worden behaald.

Investeren in sociale infrastructuur
Het werken met een Europese aanbestedingsprocedure is voor het college geen vrijwillige keuze, maar wordt ingegeven door de Europese wetgeving rondom aanbesteding en zorg. Het college wil er voor waken dat in de aanbestedingsprocedure teveel nadruk komt te liggen op een lage inkoopsprijs en dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. De gemeente heeft daarom in de selectie- en gunningscriteria vastgelegd dat van de toekomstige aanbieders wordt verlangd dat ze over de grenzen van hun eigen werkgebied heen gaan kijken, denken en handelen. De Doetinchemse aanpak vergt een hoge mate van samenwerking tussen de verschillende zorgaanbieders. Van de aanbieders wordt verwacht dat ze gaan investeren in de sociale infrastructuur op wijk- en buurtniveau. Alleen die zorgorganisaties die in deze benadering mee kunnen gaan en garanties kunnen bieden over de kwaliteit van de zorg, komen in aanmerking voor de uitvoering van de toekomstige thuiszorg.

Signalerende taak
Thuiszorgmedewerkers krijgen straks een belangrijke signalerende taak in de totale aanpak rondom zorg en ondersteuning in de gemeente. Het centrale doel van het gemeentelijk beleid is Iedereen doet mee.. In het naleven van die doelstelling staat straks niet langer de beperking die iemand heeft voorop, zoals nu veel het geval is, maar vooral de talenten die een ieder heeft. Wethouder Otwin van Dijk: "Iedereen doet mee is een ambitieus doel en dat kunnen we als gemeente niet alleen bereiken. We zijn daarbij mede afhankelijk van de deskundigheid en verantwoordelijkheid van onze partners in het veld. Zowel op directieniveau als op het individuele niveau van burgers en cliënten zullen we hen hierop aanspreken."