Stadsdeel Amsterdam-Noord

Checklist toegankelijkheid openbare ruimte

Maandag jl. heeft wethouder Harm-Jan van Schaik het eerste exemplaar van de checklist toegankelijkheid openbare ruimte overhandigd aan de leden van de initiatiefgroep BTB (Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid). De groep nam september 2003 het initiatief tot het eerste en tot nu toe enige burgerinitiatief dat in Amsterdam is gerealiseerd. Met de checklist als resultaat.

Stadsdeel Amsterdam-Noord heeft infebruari 2006 besloten dat bij (her)inrichting van de openbare ruimte voortaan standaard rekening wordt gehouden met toegankelijkheid voor gebruikers die specifieke eisen stellen aan de openbare ruimte. Zoals ouderen, gehandicapten en jonge kinderen. Hiermee wordt aangesloten bij landelijke richtlijnen.

Dit betekent niet dat de openbare ruimte in Noord in zijn geheel volgens die richtlijnen wordt heringericht. Het beteken wel dat de richtlijnen in de ontwerpfase van ieder nieuw project met ingang van 2006 moeten worden toegepast. De Checklist Toegankelijkheid geeft een beknopt overzicht van zaken waarmee bij het ontwerp rekening moet worden gehouden.

(Op de foto van links naar rechts Arja Elshout, Bonny Alberts, Rien Heukelom, Wout Pals, Alexis Alexandridis, Henk Grotendorst en Harm-Jan van Schaik)