Stadsdeel Amsterdam-Noord

Noord beschermt zijn konijnen

Het dagelijks bestuur heeft kennis genomen van het rapport konijnen in Noord. In dit rapport geven deskundigen adviezen hoe konijnen bij het werk aan de Noordzuidlijn in Noord het beste beschermd kunnen worden.

Bij de afslag van de Nieuwe Leeuwarderweg ter hoogte van de IJdoornlaan komen veel konijnen voor. Op deze plek en elders langs de Nieuwe Leeuwarderweg wordt momenteel volop gewerkt aan de Noordzuidlijn. In de nabije toekomst wordt hier gewerkt aan het Centrum Amsterdam-Noord en het Noorderpark.

Het advies geeft aan hoe bij de uitvoering van het werk rekening gehouden kan worden met de leefwijze van het konijn. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat bij de graafwerkzaamheden konijnen in hun hol worden opgesloten. Ook zal er in de toekomst binnen Amsterdam-Noord voldoende leefruimte overblijven voor het konijn waarbij rekening wordt gehouden met de leefwijze van het konijn. Zo zijn er voldoende plekken om holen te graven, gras te eten en te schuilen tegen natuurlijke vijanden zoals hond en vos.

De extra aandacht voor het konijn is nodig omdat het het slecht gaat met het konijn in Nederland.