Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

PERSBERICHT

Dwingeloo, 27 juli 2006

GROTE UITDAGING VOOR HBO STUDENTEN GEINTERESSEERD IN SENSOR-TECHNOLOGIE

Als voorbode voor een aan sterrenkunde verwante HBO opleiding in Assen start dit jaar de post-HBO opleiding 'Sensor, Measurement and Control Technology'. Aanstaande september gaan de deuren van het Cicerogebouw in Assen open om de eerste studenten te verwelkomen. De 1,5 jaar durende opleiding die in het engels gegeven wordt, is bedoeld voor ingenieurs die zich verder willen specialiseren op het gebied van sensortechnologie en meet- en regeltechniek.

Deze opleiding is tot stand gekomen dankzij een nauwe samenwerking tussen ASTRON, de Gemeente Assen, de Hanzehogeschool en de NAM. Hiermee wordt een gezamenlijke impuls gegeven aan het versterken van de noordelijke kennisinfrastructuur. Daarnaast zal een 'expertisecentrum' in Assen voor met name het MKB zorgen voor kennisontwikkeling, - overdracht, -uitwisseling en - toepassing.

De opleiding wordt gegeven in de vorm van deeltijdonderwijs, waarbij een grote mate van zelfwerkzaamheid van de studenten wordt verwacht. Veel kennis zal worden geboden d.m.v. e-learning en ook zal ervaring worden opgedaan met samenwerken in projectgroepen op afstand. Op deze manier wordt het mogelijk de studie te volgen naast een baan. Van de studenten wordt verwacht dat zij tweemaal per kwartaal in totaal zes dagen in Assen aanwezig zijn voor het opdoen van praktische ervaringen.

ASTRON wil het bedrijfsleven en andere instellingen in ten minste het Noorden van het land proactief en structureel voorzien van hoogwaardige kennis.

Voor de gemeente Assen geldt dat zij haar kennisinfrastructuur wil versterken om een impuls te geven aan de economische ontwikkeling en het vestigingsklimaat. Hoogwaardige (HBO) opleidingen in Assen en de daaruit voortvloeiende spin-off voor het bedrijfsleven zijn van groot belang.

De Hanzehogeschool Groningen heeft in haar strategisch plan voor de komende jaren gezet dat zij zich binnen de noordelijke regio wil ontwikkelen van onderwijsinstelling naar kennisinstelling. Door het uitwisselen en toepassen van kennis met ASTRON en de gemeente Assen geeft de hogeschool invulling aan dit doel.

INFORMATIE
De brochure 'Sensor, Measurement and Control Technology' is beschikbaar bij de Hanzehogeschool en ook hier te downloaden. Aanvullende informatie is te vinden op www.hanze.nl/sensortechnology .


-----------------------

Voor meer informatie contactpersonen:
ASTRON, dhr. Jan Simons, 0521-595 216 of simons@astron.nl Hanzehogeschool Groningen, dhr. Henk Hindriks, 050-595 4934 of h.w.hindriks@pl.hanze.nl
Hanzehogeschool Groningen, dhr. Jan de Morrée, 06-4999 6314 of j.h.de.morree@pl.hanze.nl