Skatebond Nederland


Persbericht Skate Bond Nederland


Europees kampioenschap skeeleren, Cassano d'Adda (Italië), 4e dag piste, 27 juli 2006


Brons voor Elma de Vries op 500 m EK, Ronald Mulder vijfde


Elma de Vries uit Haule heeft vandaag brons behaald op de 500 meter op het Europees kampioenschap. Voor Nederland was het de eerste medaille dit kampioenschap. Het was de laatste dag op de piste (175 m). Ronald Mulder uit Zwolle legde beslag op de vijfde plaats op de 500 m.


De Vries had een matige start. "Meestal ben ik als eerste van de lijn, nu zat Zanetti er direct naast." De Vries moest het opnemen tegen drie Italiaansen en de Spaanse Posada. Aanvankelijk verloor ze terrein, maar op het laatst kon ze door het Italiaanse blok breken. "Het viel me eigenlijk mee dat ik nog een medaille had."


Voor Ronald Mulder was het de tweede vijfde plaats, na die op de 300 m. Het zijn zijn beste uitslagen tot nu toe op de piste. "Alleen al in de finale staan is mooi," vindt de 20-jarige Zwollenaar. "Maar als je dan bij de laatste vijf hoort, wil je ook wel graag een medaille. Die Duitser en die Spanjaard waren aan het knokken. Ik dacht: dat gaat nooit goed, daar kan ik zo meteen voorbij. Maar ik wachtte net iets te lang. En toen kwam op het laatst die Engelsman er ook nog onderdoor."


Op de 5 km aflossingskoers hadden de Nederlandse mannen en vrouwen geen geluk. De mannenploeg werd vierde, bij de vrouwen kwam Bianca Roosenboom ten val. Het team van de mannen, met Karlo Timmerman (Staphorst), Michel Mulder (Zwolle) en Roy Boeve (Kampen) leek op medaillekoers te liggen. Ze reden de meeste tijd bij de eerste drie, maar in de laatste ronde ging het fout. Karlo Timmerman, die het in de laatste ronde moest afmaken, werd opzij gezet door de Fransman Yann Guyader, normaliter nota bene zijn ploegmaat bij Timmerman/Powerslide. "Hij hing vol aan mijn pak," aldus Timmerman. "Later kwam hij zeggen dat het niet persoonlijk bedoeld was, hij kreeg ook van twee rijders een beuk. Maar ja, daar heb ik niks aan." De Franse ploeg werd gediskwalificeerd, maar de Nederlanders hadden al te veel terrein verloren: ook Italië kwam nog net langszij.


De rijders hebben dagelijks te maken met een temperatuur van rond de 35 graden of hoger en een hoge vochtigheidsgraad. De regen van gisteravond heeft geen afkoeling gebracht. "Deze hitte is ook voor ons uitzonderlijk," aldus een Italiaanse medewerker.


Morgen gaat het kampioenschap verder op de weg. Bondscoach Albert Bakker kijkt met gemengde gevoelens terug op het pistetoernooi. "Die medaille van Elma de Vries is mooi, en die vijfde plaatsen van Ronald Mulder en Elma ook. Een aantal keren was het 'net niet', dat is wel zuur. Het is een lastig baantje, dat heel technisch rijden vereist. Je ziet dat ook sterke, explosieve rijders als Ronald en Michel Mulder, die goed zijn op de piste, hier problemen hebben. De echte toppers rijden heel veel op de piste. Meer dan wij. Wij zijn nog niet specialistisch genoeg. Alles wat wij op de piste aan medailles pakken is meegenomen."
Bakker ziet dat in de nabije toekomst niet direct veranderen. "In Nederland is nu eenmaal meer geld en aanzien te verdienen in wegcriteriums en -marathons. Dat staat echte specialisatie in de weg. Rijders als Sjoerd Huisman en Roy Boeve, die ook goed zijn op de piste, rijden alle wegwedstrijden omdat ze hun eerste en tweede plaats in het klassement willen vasthouden. Op zich is dat begrijpelijk, maar het is jammer dat de belangstelling voor de piste daardoor achterblijft."
Vooraf had Bakker gehoopt op vier of vijf medailles. "Dat is nog steeds mogelijk," denkt hij.


Uitslagen:


500 m vrouwen:

1. Nicoletta Falcone, Ita, 48.40

2. Sheila Posada, Spa

3. Elma de Vries, Haule

4. Laura Orru, Ita

5. Erika Zanetti, Ita

6. Jana Gegner, Dui

7. Tatiana Magadan, Spa

8. Britta Vantournhout, Bel

9. Lorena Iglesias, Spa

10. Franziska Neuling, Dui

11. Carin Ketellapper, Wolvega


500 m mannen:

1. Patrizio Triberio, Ita, 45.03

2. Martin Matyk, Dui

3. Ronan Sanchez, Spa

4. Vincent Henry, Gr.Br.

5. Ronald Mulder, Zwolle

6. Kevin Gauclin, Fra

7. Fernando Mejia, Spa

8. Claudio Naselli, Ita

9. Daniel Zschätzsch, Dui

10. Michel Mulder, Zwolle

14. Karlo Timmerman, Staphorst


Aflossingskoers vrouwen:

1. Italië

2. Duitsland

3. Frankrijk

4. Zwitserland

5. België

6. Spanje

7. Nederland (Elma de Vries/Mariska Huisman/Bianca Roosenboom)


Aflossingskoers mannen:

1. Spanje

2. Duitsland

3. Italië

4. Nederland (Karlo Timmerman/Michel Mulder/Roy Boeve)
5. Zwitserland

6. Groot-Brittannië

7. Portugal

gediskwalificeerd: Spanje, Denemarken


1000 m vrouwen (dinsdag):

1. Erika Zanetti, Ita, 1.44,25

2. Nicoletta Falcone, Ita

3. Nele Armée, Bel

4. Giovanna Turchiarelli, Ita

5. Elma de Vries, Haule

11. Carin Ketellapper, Wolvega

16. Mariska Huisman, Andijk


1000 m mannen (dinsdag):

1. Patrizio Triberio, Ita, 1.38,05

2. Raphael Pfulg, Zwi

3. Julien Despaux, Fra

7. Karlo Timmerman, Staphorst

13. Sjoerd Huisman, Andijk

16. Mark Horsten, Haulerwijk


Telefoon: 0525-659130

Fax 0525-659131

e-mail: sbn@skatebond.nl
website: www.skatebond.nl