Gezondheidsraad


Calcium oxide; Health-based recommended occupational exposure limit

Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen in lucht waaraan mensen beroepsmatig blootgesteld kunnen worden. Deze aanbevelingen vormen de eerste stap in een drietrapsprocedure die moet leiden tot wettelijke grenswaarden. In het voorliggende advies bespreekt de Gezondheidsraad de gevolgen van blootstelling aan calciumoxide in de lucht op de werkplek. De conclusies van de Gezondheidsraad zijn gebaseerd op wetenschappelijke publicaties die vóór april 2005 zijn verschenen.

Calciumoxide (ongebluste kalk) is een poedervormige stof, die onder meer in de bouw en in de landbouw wordt gebruikt. Calciumoxide is een bijtende stof, die heftig reageert met water, waarbij veel warmte vrijkomt. Mensen die door hun werk met calciumoxide in aanraking komen, kunnen last krijgen van ernstig geïrriteerde huid, ogen en slijmvliezen.

De Gezondheidsraad concludeert op basis van de beschikbare humane gegevens dat irritatie van met name de neus het kritische effect van blootstelling aan calciumoxide in de lucht op het werk is. Omdat er geen relevante dierexperimentele studies voorhanden zijn en de betreffende humane studies van onvoldoende kwaliteit zijn, kan de Gezondheidsraad geen gezondheidskundige advieswaarde voorstellen.

27 juli 2006

---

Persbericht PDF Zie het origineel