Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Veel belangstelling voor Amateurkunstweken in het Glaspaleis

Deze zomer staat het Glaspaleis in het teken van de Amateurkunstweken. Van vrijdag 28 juli tot en met vrijdag 18 augustus 2006 worden er door het hele gebouw werken geëxposeerd van amateurkunstenaars die een band hebben met de regio Parkstad. Dat er in Parkstad veel interesse is voor amateurkunst is vorig jaar al gebleken met de Dag van de Amateurkunst in en rond het Glaspaleis. De belangstelling voor de Amateurkunstweken is ook groot; maar liefst 74 kunstenaars meldden zich aan met gemiddeld zo'n 5 werken wat het totaal op ongeveer 370 ingezonden werken bracht. Schilderkunst en beeldhouwkunst zijn ruim vertegenwoordigd in de aanmeldingen, maar ook video-installaties en fotografie werden ingezonden.

Selectie
Een speciaal samengestelde jury beoordeelt en selecteert de werken. In deze jury zijn vertegenwoordigd: Mevrouw Jannet de Goede (Kunsthal Rotterdam, tentoonstellingsmaker), de heer Jos Vandebrouck (Academie Tongeren, kunsthistoricus - archeoloog) en de heer Helmut Jöcken (kunstenaar en kunstdocent). Van alle 370 inzendingen zijn er bij de eerste selectie op basis van de foto's zo'n 200 afgevallen, omdat ze niet binnen het concept van de tentoonstelling pasten. Voor de overige inzendingen geldt dat er nog een uiteindelijke selectie wordt gemaakt aan de hand van het originele werk. Bij de beoordeling wordt er gelet op thema, vakmanschap, originaliteit, eigen visie en eigenheid. De werken die dan geselecteerd worden zullen worden geëxposeerd in het Glaspaleis.

Hoge kwaliteit
De kwaliteit van de inzendingen is over het algemeen zeer hoog. Opvallend is ook de diversiteit aan stijlen die er onder de inzendingen waar te nemen is. Bijna alle kunststromingen van de 20e eeuw zijn terug te vinden onder de inzendingen; van expressionisme tot surrealisme en Pop Art. 'De jury was het er bij de eerste selectieronde over eens dat het werk uitermate wisselend, divers qua technieken, verrassend, boeiend en mooi was', aldus Helmut Jöcken, jurylid en conservator van de tentoonstelling.

Inschrijftermijn verstreken
De inschrijftermijn voor de Amateurkunstweken 2006 is inmiddels verstreken. Aanmelden is dus niet meer mogelijk. Een bezoek aan de expositie van dit jaar is natuurlijk wel mogelijk.

In het Glaspaleis zijn gehuisvest: Muziekschool Heerlen, Openbare Bibliotheek Heerlen, Stadsgalerij Heerlen, Architectuurcentrum Vitruvianum, filmhuis De Spiegel en de horecagelegenheden.

Glaspaleis, venster op cultuur Bongerd 18 Heerlen 045 - 5772200 www.glaspaleis.nl

////////////
Informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz/ Reggie Berkers
J.Schmeitz8@heerlen.nl/ R.Berkers@heerlen.nl
045-5772203/ 045-5772271