Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |POLITIE DISTRICT IJSSELSTREEK PAKT GEWELD AAN               |
POLITIE DISTRICT IJSSELSTREEK PAKT GEWELD AAN

Zutphen- De politie van het district IJsselstreek wil de komende maanden het stijgende aantal mishandelingen in het district een halt toeroepen. Gericht toezicht en nog meer aanhoudingen moeten uiteindelijk leiden tot het terugdringen van deze ongewenst stijgende geweldsspiraal. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met de horeca en gemeenten.

Dit jaar is in de eerste vier maanden (januari t/m april) 213 keer aangifte gedaan van mishandeling of bedreiging, tegen 182 keer in 2005. Het zwaartepunt van de mishandelingen en bedreigingen ligt in Zutphen (133 aangiftes), gevolgd door Lochem en Brummen (beide 30) en Voorst (20). De stijging leidde ook tot de aanhouding van meer verdachten. De politie heeft in die vier maanden al 115 verdachten aangehouden voor mishandeling en bedreiging. In 2005 waren dat er gemiddeld 83 per vier maanden. Met name de mishandelingen vinden merendeels in het weekend plaats en spelen zich af rond het "uitgaansgebeuren". De politie gaat het algemene toezicht in het weekend meer toespitsen op die plaatsen waar de meeste mishandelingen en bedreigingen plaatsvinden. Daarnaast blijft de politie als vanouds alert op dreigende opstootjes om te voorkomen dat het tot gewelddadige incidenten komt.

Tegen elke vorm van geweld of overlast wordt opgetreden, dus ook zaken als wildplassen of het nuttigen van alcohol op straat. Daarnaast gaat de politie meer aandringen op het doen van aangifte en ook actief getuigen benaderen. Soms wordt om verschillende redenen na tussenkomst van de politie afgezien van een aangifte. De politie vindt echter dat een dader zich moet verantwoorden voor zijn of haar daad, wat misschien herhaling voorkomt en ook een signaal is voor anderen dat het gebruik van geweld gevolgen heeft.

Daarnaast werkt de politie intensief samen met de horeca en de gemeente. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld het onlangs afgesloten convenant "Veilig Uit" in de gemeente Zutphen, waar ook de politie partner in is. Een ander voorbeeld is de Super Zeskamp in Eerbeek waar goede afspraken tussen gemeente, organisatie en politie leidden tot een evenement zonder noemenswaardige incidenten. Op deze manier proberen we in alle gemeenten binnen het district IJsselstreek greep te krijgen op (uitgaans)geweld.

Tenslotte roept de politie ook de inwoners op om bij te dragen aan het terugdringen van het aantal mishandelingen en bedreigingen. Ze verwijst daarbij naar de landelijke campagne "Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat". De belangrijkste punten hierin zijn: Mobiliseer omstanders, bel 1-1-2, help het slachtoffer, onthoud kenmerken van de dader. Daarnaast is ook de oproep om altijd aangifte van mishandeling of bedreiging te doen.

Einde persbericht


---

Projectmatige aanpak

werpt vruchten af

Bij bepaalde vormen van criminaliteit werken de vier politieteams in het district IJsselstreek nauw samen bij de aanpak ervan: Auto-inbraken, Vernielingen, Geweld, Bedrijfsinbraken en Fietsendiefstal. Het project Auto-inbraken draaide begin dit jaar en liet een forse daling van het aantal auto-inbraken zien (van 170 naar 103). Ook werden diverse daders aangehouden. Het project vernielingen is onlangs afgerond. Dat betrof het gericht toezicht op plekken waar de meeste vernielingen gepleegd werden. Ook op deze plaatsen was een, weliswaar geringe, daling van het aantal vernielingen te zien. Er werden iets minder daders aangehouden, maar wel meer zaken opgelost. In de periode van januari t/m april daalde het aantal vernielingen van 793 naar 657. Op dit moment loopt het project Geweld.

Ook na het afronden van een project blijft er aandacht voor het onderwerp. Zo werd onlangs in Zutphen nog geflyerd m.b.t. auto-inbraken. Bleek dat nog veel automobilisten hun waardevolle spullen zichtbaar in de auto laten liggen. Het voordeel van de projectmatige aanpak is dat als een onderwerp weer een probleem vormt, bijvoorbeeld auto-inbraken, de projectmatige aanpak snel weer kan worden opgepakt.


---

Anton de Ronde voorlichter politie Noord- en Oost-Gelderland email: anton.de.ronde@no-gelderland.politie.nl telefoon 055 - 5486052

---- --