Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |POLITIE ZET IN OP AANHOUDING AUTOKRAKERS                  |
Apeldoorn - De politie Apeldoorn is al enkele weken bezig met een projectmatige aanpak om meer autokrakers aan te houden. Inmiddels werpt deze werkwijze haar vruchten af. Sinds 1 juni werden 14 verdachten aangehouden (waaronder twee veelplegers) en werd een 30-tal auto-inbraken opgelost. Het aantal aangiftes in deze projectperiode laat een lichte daling zien, al is het niveau van 2005 nog niet bereikt.

De politie houdt in de nachtelijke uren gericht toezicht op de auto-inbraken. Dat betekent onder andere dat er wordt gepost om een dader op heterdaad te betrappen. Maar ook dat de surveillance-eenheden extra alert zijn op verdachte personen of voertuigen, die zich mogelijk bezighouden met auto-inbraken. Alle informatie die dat extra toezicht oplevert, wordt door specialisten van de politie geanalyseerd om te kijken of het in de richting van een dader of dadergroep wijst. Daarnaast stelt de technische recherche in het kader van dit project bij elke auto-inbraak een sporenonderzoek in. Ook dit vergroot de kans op het aanhouden van daders.

Een andere actie is dat de politie bij elke melding van auto-inbraak ter plaatse gaat om de aangifte op te nemen en eventueel sporen veilig te stellen. Daarnaast worden aangevers die via internet aangifte doen, teruggebeld. Soms mist op de internetaangifte informatie, die van groot belang kan zijn voor het onderzoek. Bijvoorbeeld over de precieze locatie waar de auto stond, een betere beschrijving van de ontvreemde goederen, of verdachte omstandigheden die niet in de aangifte staan, maar die de mensen misschien wel is opgevallen.

De politie merkt, dat je bij het "doorvragen" vaak meer informatie krijgt, dan men in eerste instantie aan de internetaangifte had toevertrouwd. Die informatie kan essentieel zijn voor het politieonderzoek.

Deze werkwijze heeft sinds 1 juni geleid tot de aanhouding van 14 verdachten. Soms voor een autokraak, maar ook enkele keren voor het bij zich hebben van inbrekerswerktuigen. De aangehouden daders bekenden in totaal zo'n 30 auto-inbraken en de diefstal van een auto. De meeste daders kom uit Apeldoorn. Het aantal aangiftes is de afgelopen twee maanden wel gedaald van gemiddeld 53 per week naar gemiddeld 40 per week, maar blijft hoog. In de periode 1 januari t/m 27 juli 2005 werden 1053 aangiftes opgenomen, nu, in 2006, zijn dat er in dezelfde periode 1426.

De politie roept inwoners op om ook zelf actief te zijn. Bijvoorbeeld door preventieve maatregelen te nemen. Onlangs werd nog bekend gemaakt dat daders vooral uit zijn op navigatieapparatuur. Zelfs de afdruk van de houder op de voorruit kan al aanleiding zijn om de ruit in te slaan en op zoek te gaan naar de apparatuur. De veel gebruikte kreet: "Laat geen waardevolle spullen in je auto achter", blijft actueel.

Bij preventieve controles treffen agenten nog steeds fototoestellen, rijbewijzen en paspoorten in soms onafgesloten auto's aan.

Daarnaast roept de politie de inwoners op om direct de politie te bellen bij een inbraak en altijd aangifte te doen. En uiteraard te bellen als ze iemand zien die zich verdacht ophoudt bij geparkeerde auto's.

Melding kan dag en nacht worden gedaan via 0900-8844. En als iemand ziet dat er op dat moment wordt ingebroken kan uiteraard 1-1-2 gebeld worden.

Einde persbericht
---

Anton de Ronde voorlichter politie Noord- en Oost-Gelderland email: anton.de.ronde@no-gelderland.politie.nl telefoon 055 - 5486052

---- --