Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 28 juli

Fryslân, 28-07-2006 o De politieberichten van donderdag 27/7 07.00 uur t/m vrijdag 28/7 07.00 uur.

Berlikum: drie gewonden bij aanrijding
De politie heeft donderdagochtend geassisteerd bij een ongeval op de Gernierswei. Een 40-jarige automobilist uit Oudebiltzijl verleende op de kruising van de Gernierswei met de Kleasterdyk geen voorrang aan een 35-jarige automobilist uit Firdgum. Een aanrijding was het gevolg. De twee bestuurders konden op eigen kracht het voertuig verlaten, maar zijn wel voor controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Een 43-jarige inwoner van Berlikum, die als passagier in het voertuig van de inwoner van Oudebiltzijl zat, moest door de brandweer uit zijn benaderde positie worden bevrijd. Hij is met hoofd- en knieletsel eveneens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: nieuwe beelden op internetsite Plysjepost
De politie heeft nieuwe beelden op de internetsite van
Plysjepost geplaatst. Op de site zijn deze keer beelden te zien van een man die pint met een gestolen bankpas, een kunstwerk dat is gestolen van een graf en een gestolen fiets. De politie hoopt wederom weer vele tips te mogen ontvangen om zo deze drie zaken te kunnen oplossen.

In de vorige interneteditie van Plysjepost werd onder andere aandacht besteed aan een gestolen boot uit Stavoren. De boot is teruggevonden en deze is inmiddels weer in het bezit van de rechtmatige eigenaar. De politie is achter de identiteit van de dader en zal deze binnenkort verhoren.

Fryslân: politie waarschuwt voor oplichtersduo
Afgelopen weken is door twee mensen diverse malen overnacht in een pension zonder daarvoor te betalen. Het gaat om een 50-jarige man en een 41-jarige vrouw. De man is geboren in Mijdrecht, de vrouw in Haarlem. Beiden zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De politie wil graag de verblijfplaats weten van dit stel. De twee komen heel vriendelijk over en helpen zo nu en dan met klusjes. Regelmatig gebruiken ze de smoes dat hun pinpas zoek is of niet werkt. Vervolgens lenen ze vaak geld. De twee verplaatsen zich met het openbaar vervoer. Ook lenen ze regelmatig fietsen, die niet worden teruggebracht.
De man heeft een normaal/tenger postuur, kort en grijs haar. De vrouw is mollig en heeft kort, krullend donkerblond haar. Beiden zijn tussen de 1.60 en 1.70.

De twee hebben op 30 juni overnacht in Lemmer zonder te betalen, op 1 juli in Franeker, op 6 juli in Ferwert en op 21 juli in Augustinusga. Ook in het Groningse Den Andel hebben de twee overnacht zonder te betalen.

Graag komt de politie via het telefoonnummer 0900 - 8844 in contact met mensen die weten waar het duo op dit moment uithangt. De politie kent de identiteit van de twee.

Akkrum: gewonde bij eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagochtend geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Boarnsterdyk. Een 42-jarige automobiliste uit Gorredijk raakte door onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt en belandde met haar auto in de sloot. Zij en haar 13-jarige passagier droegen geen gordel. De jongen is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De vrouw raakte niet gewond.

Drachten: drie gewonden bij eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagochtend vroeg geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Suderskarren. Door onbekende oorzaak raakte een 25-jarige automobilist uit Kortehemmen van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. Hij en zijn twee inzittenden (leeftijd en woonplaats onbekend) zijn door de brandweer uit het voertuig gehaald. De slachtoffers zijn met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Ongevalanalyse onderzoekt de toedracht van dit ongeval.

Leeuwarden: autodief aangehouden door politie
De politie heeft donderdagavond een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van de diefstal van een personenauto. Een agent had in de Boeierstraat gezien dat de man in de betreffende auto, die als gestolen te boek stond, stapte en wegreed. De bestuurder kreeg een stopteken en werd vervolgens aangehouden. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rohel Tjeukemeer: schipper overtreed diverse regels
De politie heeft donderdagmiddag tijdens het watertoezicht op het Tjeukemeer een 47-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De schipper hield zich met zijn boot niet aan de toegestane snelheid, de boot beschikte niet over een registratienummer en de man was niet in het bezit van een vaarbewijs. Daarnaast kon hij zich niet legitimeren met een geldig identiteitsbewijs en gaf hij een valse naam op. Voor al deze overtredingen is proces-verbaal opgemaakt.

Vlieland: kinderen veroorzaken brand in bos
De politie heeft donderdagmiddag de brandweer van Vlieland geassisteerd bij het blussen van een bosbrand. Vier kinderen, in de leeftijd van 9 tot 11, hadden in het bos in de buurt van de Ankerplaats een hut gebouwd. Bij de hut hoorde volgens de vier ook een vuurtje. Hierop gingen de kinderen naar een nabij gelegen hotel om lucifers te halen. Met deze lucifers werden droge dennennaalden in brand gestoken. Toen de kinderen het vuur wilden uitmaken lukte dat niet. Al snel stond er een stuk bos in brand. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat zon 100 m2 bos in vlammen opging. Met behulp van een shovel is het verbrande stuk grond omgeploegd en gecontroleerd op het smeulen in de bodem. De politie heeft in het bijzijn van de ouders een goed gesprek met de vier kinderen gevoerd.

Leeuwarden: politie houdt verdachte van steekpartij aan
De politie heeft vrijdagochtend vroeg in een woning in de Verstolkstraat een 19-inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte had in de woning ruzie gekregen met een 23-jarige inwoner van Leeuwarden. Hierbij heeft de 19-jarige een aantal keren met een mes gestoken. Het 23-jarige slachtoffer liep diverse verwondingen op. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De 19-jarige man is aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Kootstertille: aanrijding met dodelijke afloop
Donderdagmiddag vond een ernstige aanrijding plaats op de Rykswei. Hierbij raakte een automobilist ernstig gewond, een motorrijder overleed ter plaatste.

Omstreeks 16.45 uur reed een bestelbus, bestuurd door een 56-jarige inwoner van Kootstertille, vanuit de richting Noardburgum in de richting van Twijzel. Op een gegeven moment sukkelt de man waarschijnlijk in slaap, waardoor hij op de linkerweghelft raakt. Hier rijdt een 33-jarige automobilist uit Heerenveen, met als inzittende een 19-jarige inwoonster van Burgum. Deze auto wordt geraakt door de bestelbus en raakt in de naastgelegen sloot. Achter de auto van de inwoner van Heerenveen rijdt een 23-jarige motorrijder uit Zwaagwesteinde. De motorrijder wordt eveneens geraakt door de bestelbus. De motorrijder overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen.

De inwoner van Kootstertille is gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bij hem is in het ziekenhuis een bloedproef afgenomen. De inwoner van Heerenveen is met ernstige verwondingen, met de traumahelikopter, overgebracht naar het UMCG te Groningen. Zijn passagiere is, met beenletsel, overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Bureau Ongevalanalyse van de politie Fryslân heeft het ongeval in onderzoek. Ook de brandweer is ter plaatse geweest, met name om de inwoner van Heerenveen uit zijn benarde positie te bevrijden. De weg is tot circa 19.30 uur afgesloten geweest.