Gemeente Tilburg

28-7-2006
XXL wint kermisprijs Grootvermaak
Caribische donderdag van start, kermisexpo 2006, kermisenquête massaal ingevuld

Kermisprijzen
Vanochtend heeft wethouder Hans Janssen de kermisprijzen van de vakjury uitgereikt. Dit gebeurde tijdens een door de gemeente georganiseerde kermisbrunch voor alle exploitanten op het exploitantendorp 't Laar.

Hieronder een overzicht van de categorieën en de attracties:
- Grootvermaak: XXL van exploitant T. Kroon
- Kijkwerk: Het orgel van exploitant P. Duyts
- Kinderattractie: Grand Carrousel van exploitant J. Ropers
- Oefeningspel: Olifant in porseleinen kast van exploitant VOF de Poorter Verwijk

- Consumptieve waren: China Town, Chinese specialiteiten van exploitant D. Punt

- Nostalgie: Tunnelbaan van exploitant P. Duyts

De Roller Ghoster van de heer B. Kulpe kreeg een eervolle vermelding. Al 14 jaar een begrip op de Tilburgse kermis en altijd garant voor een prachtige zaak. Dat is wel een eervolle vermelding waard aldus wethouder Janssen.

Minikermis mega
De Kermis Expo 2006, die de Stichting Kermis Cultuur in het Paleis van Tilburg heeft opgezet, loopt storm. Na het eerste weekend stond de teller op ruim 5000 en alleen al op Roze Maandag bezochten meer dan 2700 bezoekers de tentoonstelling.

De Kermis Expo heeft 117 miniatuurattracties van bouwers uit België, Engeland en Nederland, maar ook 55 panelen vol oude kermisfoto's. Het publiek is positief. De mensen vinden het Paleis een prachtige locatie en zeggen vaak dat het teveel is om alles in één dag goed te kunnen zien. Ze komen dan ook graag nog een keer terug, aldus Bert van Houten, vice-voorzitter van de Stichting.

Ook onder de kermisexploitanten zelf wordt de tentoonstelling goed ontvangen. Volgens hen is de tentoonstelling erg herkenbaar en ze vinden het ontzettend leuk om foto's van vroeger terug te zien. Zo vertelt een kermisexploitante trots bij een foto dat het de oude attractie van haar vader is geweest. De echte naam was Paratrooper, maar wij noemden hem vaak Koffiemolen, grapt ze. De organisatoren van de Kermis Expo hebben al meerdere keren te horen gekregen dat de tentoonstelling echt op deze plaats thuishoort als kijkwerk van de Tilburgse kermis.

De filmzaal waarin oude kermisfilms worden vertoond, is continu bezet. Oude beelden in moderne tijden, een mooi fenomeen. De hittegolf speelt de expositie, net als de rest van de kermis, parten. Van Houten: De lijm van de foto's laat nu nogal eens los, daar hebben we anders nooit last van. En ik denk dat als het niet zo heet zou zijn, we een dermate grote stroom bezoekers zouden hebben dat er een wachtrij ontstaat.

De Kermis Expo 2006 is nog tot en met zondag 30 juli te zien in het Stadspaleis aan het Willemsplein. De entree is gratis.

Caribische donderdag
Vandaag is de kermis in caribische sferen. Veel attracties zijn tropisch aangekleed om de sfeer er goed in te brengen. Vanaf 18:30 uur trekt vanaf de Muzentuin een brass band over de kermis.

Vanavond uitreiking publieksprijs
Vanavond vindt om 20:00 uur de uitreiking van de publieksprijs plaats. Kermisbezoekers stemden via de website.

Seniorendag
Op vrijdag 28 juli vindt, in samenwerking met de Publieke Omroep MAX, de seniorendag plaats. Dit is de eerste keer dat deze speciale dag plaatsvindt. De hele dag staat in het teken van senioren. De dag wordt geopend door wethouder Hans Janssen in de Muzentuin om 13:00 uur.

Dagelijkse persbriefing
Ook morgen, vrijdag 28 juli, vindt er een dagelijkse persbriefing plaats om 16:30 uur. De persbriefing vindt plaats in het Paleis, ingang aan de kant van de stadswinkel. Wethouder Hans Janssen brengt u dan graag op de hoogte van alle feiten en wetenswaardigheden. Speciaal voor deze vrijdagmiddag is de voorzitter van omroep Max aanwezig voor een toelichting.