Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Omleiding tramlijn 25 komt niet te vervallen

Tramlijn 25 blijft ook in 2007 de huidige omleidingsroute rijden. Dit is de uitkomst van een overleg tussen het GVB, ROA en projectbureau Noord/Zuidlijn. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de wens van de stadsdelen ZuiderAmstel en Oud-Zuid. De portefeuillehouders Verkeer Erik Koldenhof (ZuiderAmstel) en Paul van Grieken (Oud-Zuid) drongen er eerder deze maand bij wethouder Tjeerd Herrema van de gemeente Amsterdam op aan de omleiding te handhaven.

Aanleg Noord/Zuidlijn
De omleiding van tramlijn 25 is het gevolg van de aanleg van de Noord/Zuidlijn in de Ferdinand Bolstraat. In mei 2003 is de omleidingsroute van kracht. Lijn 25 rijdt sindsdien via Van Woustraat en de Ceintuurbaan en vervolgt daar de normale route over de Ferdinand Bolstraat, Scheldestraat en Churchilllaan.
Het GVB krijgt een vergoeding van de gemeente Amsterdam voor het onrendabele deel van de lijn. In het concept vervoerplan voor 2007 kondigde het GVB aan dat, indien de vergoeding zou worden ingetrokken, de omleidingsroute noodgedwongen komt te vervallen. Lijn 25 zou in dat geval in een rechte lijn rijden van de Rijnstraat naar de Van Woustraat. Voor de stadsdelen ZuiderAmstel en Oud Zuid zou dit een verminderde bereikbaarheid per openbaar vervoer hebben betekend. Het is nu nog niet bekend of de omleiding ook na 2007 blijft gehandhaafd.