Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Actie tegen illegaal pension in de Rivierenbuurt

Vijf panden met in totaal twintig woningen worden grotendeels illegaal gebruikt als pension. Dit is vastgesteld door inspecteurs van stadsdeel ZuiderAmstel en de Dienst Wonen van de gemeente Amsterdam. De eigenaar overtreedt hiermee diverse verordeningen. Zo is de Huisvestingsverordening overtreden, omdat woningen die tot goedkopere voorraad huurwoningen behoren niet met toestemming voor dat doel worden bewoond. Verder is het bestemmingsplan en de bouwverordening overtreden.
Stadsdeel ZuiderAmstel, dat toeziet op de naleving van onder meer het bestemmingsplan, gaat de eigenaar en de exploitant aanschrijven met de eis om het illegaal pensiongebruik te staken. De Dienst Wonen zal vorderen dat de woningen weer voor normaal gebruik in verhuur worden gegeven.

Al langer verdacht
Al veel langer bestonden er sterke vermoedens dat de eigenaar de woningen in de Holendrechtstraat op bedrijfsmatige wijze als pension exploiteert. Mede op verzoek van het Meldpunt Ongewenst Verhuurverdrag en in samenwerking met de VROM Inspectie en de dienst Wonen werd de actie van vandaag voorbereid. Ook de Dienst Persoonsgegevens van de gemeente Amsterdam deed mee. Zij hebben vastgesteld dat er van de 122 ingeschrevenen in de Gemeentelijke Basisadministratie Personen (GBA), 64 personen niet (meer) wonen. Zij worden, via de versnelde procedure, uitgeschreven als vertrokken naar `onbekend'. Van slechts 17 personen was de inschrijving akkoord. Voor de overige personen loopt het onderzoek nog door.