Artsen zonder Grenzen


Teams in actie voor gevluchte bevolking Libanon

28/07/2006 09:45 -- Artsen zonder Grenzen is met vijf teams aanwezig in het zuiden en westen van Libanon.

Op woensdag 26 juli is een grote zending medicijnen van Artsen zonder Grenzen in Tyrus aangekomen. Een medisch team en een chirurg van Artsen zonder Grenzen zijn aan het werk in de stad.

Gebieden waar Artsen zonder Grenzen actief is In de zwaar getroffen zuidelijke stad Nabatiye zijn 20.000 van de oorspronkelijke 60.000 inwoners achtergebleven. Artsen zonder Grenzen zal vooral chirurgische materialen voor het ziekenhuis aanvoeren.

Artsen zonder Grenzen heeft aan het ziekenhuis in Jezzine medicijnen en materialen voor de eerste hulp gegeven. Jezzine ligt 40 kilometer zuidoostelijk van Beiroet en heeft 30.000 inwoners. Zo'n 4.500 Libanezen zijn naar Jezzine gevlucht. De meesten zijn opgenomen door inwoners van de stad, 1.100 van hen verblijven in scholen. Het Artsen zonder Grenzen team heeft matrassen, dekens, hygiënische pakketten en babyvoeding uitgedeeld onder de ontheemden. De distributie aan kleinere groepen in woningen van particulieren en in de regio rond Jezzine gaat nog door.

In de havenstad Saida steunt het team vijf ziekenhuizen met medicijnen, en is het bezig mobiele klinieken op te zetten. Volgens de autoriteiten zijn er 42.000 ontheemden in de stad.

Meer dan 100.000 Libanezen zijn zonder bezittingen naar de Shouf regio gevlucht, zuidoostelijk van de hoofdstad Beiroet. De lokale gemeenschap zelf zorgt voor voedsel, maar er is een gebrek aan drinkwater. Libanese medische teams zijn in staat gezondheidszorg te bieden, maar hebben medicijnen voor chronische ziekten nodig.

Artsen zonder Grenzen distribueert 80 ton tenten, kooksets, hygiëne pakketten en dekens in de districten Aley en Beit Ed Dine van de Shouf regio.

In Beiroet verblijven 50.000 ontheemden in een paar honderd scholen. Artsen zonder Grenzen heeft mobiele klinieken in het oosten van de stad en helpt een lokale hulporganisatie met het opzetten van meer mobiele klinieken.

In buurland Syrië biedt een team van drie medewerkers noodhulp aan 3.000 Libanese vluchtelingen.