Provincie Overijssel

Ton voor inzameling autobanden in najaar

Het College van Gedeputeerde Staten verleent aan LTO Noord de opdracht voor het inzamelen van (auto)banden op boerenerven en stelt hiervoor een bijdrage van 100.000 euro beschikbaar uit het Actiefonds. Hiermee komt het college tegemoet aan de wens van Provinciale Staten, die in april de motie-Morskate (CDA) c.s. over dit onderwerp aannamen. Volgens een eerste ruwe schatting levert de inzameling ruim 125.000 banden op.

Rondom agrarische bedrijven liggen tal van gebruikte (auto)banden die in het verleden werden gebruikt voor het afdekken van voerkuilen. Deze banden worden nu niet meer gebruikt omdat er een andere manier van afdekken plaats vindt, een ander voersysteem wordt gebruikt of omdat het bedrijf gestopt is. De ongebruikte banden op erven zijn vervuilende elementen en komen de landschapkwaliteit van Overijssel en het imago van de agrarische sector niet ten goede. De banden zijn niet meer geschikt om te gebruiken voor voertuigen en moeten verwijderd worden. De bestemming of verwerkingsmogelijkheden zijn hergebruik (plastic paaltjes) of als brandstof voor bijvoorbeeld cementovens.

De inzamelingsactie wordt in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase (september/oktober) betreft een inventarisatie om een goed beeld te krijgen van het aantal in te zamelen banden. Via media en belangenorganisaties wordt men op de hoogte gesteld van de actie en de aanmeldmogelijkheden. Aan de hand van deze gegevens wordt bij verschillende inzamelaars en transporteurs een offerte opgevraagd. De uiteindelijke inzameling, de tweede fase, wordt in de winter gedaan.

Alle agrarische bedrijven in Overijssel kunnen meedoen aan de inzamelingsactie, zowel leden als niet-leden van LTO Noord.