Vereniging van Effectenbezitters


VEB boekt succes in uitkoopprocedures

De Ondernemingskamer heeft onlangs uitspraak gedaan in twee uitkoopprocedures: Volker Wessels Stevin (VWS) en Vodafone Libertel. Beide bedrijven werden in de eerste helft van 2003 via een openbaar bod van de beurs gehaald. De bieders waren Victor Rijssen B.V., de vennootschap van de Twentse ondernemer Dik Wessels, respectievelijk Vodafone PLC. De bieders profiteerden van de beursmalaise en de lage waardering van VWS en Vodafone Libertel op de beurs. Het management van beide bedrijven kwam in die onderhandelingen onvoldoende op voor de belangen van minderheidsaandeelhouders.

Zowel bij Volker Wessels Stevin als bij Vodafone Libertel hadden de bieders grote invloed op het bestuur en de commissarissen. Bij VWS zat zowel in de Raad van Bestuur als in de Raad van Commissarisen een familielid Wessels en Libertel werd al sinds de beursgang in 1999 door moeder Vodafone gecontroleerd. Via de openbare biedingen werd meer dan 95 procent van de aandelen verworven, maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot.

Bij VWS werd in eerste instantie 20 procent niet aangeboden, maar mede door de beursmalaise leverden deze beleggers hun aandelen toch in. Ook bij Vodafone Libertel viel de aanmelding tegen, maar Vodafone PLC had voorafgaand aan het bod al meer dan 90 procent in handen. In beide gevallen werd een uitkoopprocedure gestart om de overige aandelen in handen te kunnen krijgen.

De VEB heeft zich, gesteund door individuele aandeelhouders, tegen de voorgestelde uitkoopprijs verzet. Medio juli heeft de Ondernemingskamer in beide zaken uitspraak gedaan.

Vodafone Libertel: uitkoopprijs 16,50 euro, 50 procent boven bod!

Bij de Nederlandse aanbieder van mobiele telecom diensten Vodafone Libertel heeft de Ondernemingskamer de uitkoopprijs definitief vastgesteld op 16,50 euro. Dat is maar liefst 5,50 euro, ofwel 50 procent, meer dan het bod dat moeder Vodafone Group PLC in 2003 uitbracht op de aandelen Vodafone Libertel. De hogere uitkoopprijs volgt op het deskundigen onderzoek van de heren Traas, Izeboud en Van den Boom, die aan de OK een uitkoopprijs van 16,50 euro adviseerden. Via diverse waarderingsmodellen kwamen zij tot waarden van 15,20 tot 17,80 euro.

Alle waarderingsmethoden leverden een hogere waarde op dan de 11 euro die Vodafone Group PLC in de uitkoopprocedure wilde betalen. Hoewel in de tweede fase is gepleit voor een nog hogere uitkoopprijs - het aandeel is in mei 1999 voor 21 euro naar de beurs gebracht - is de VEB tevreden over deze succesvolle uitkoopprocedure. De verslechtering van de resultaatontwikkeling bij Vodafone PLC en de recente underperformance van telecom-aandelen is niet in de prijs verdisconteerd.

Volker Wessels Stevin: OK gelast onderzoek naar waarde

Bij Volker Wessels Stevin heeft de Ondernemingskamer een onderzoek gelast naar de waardering van de aandelen VWS. De VEB ziet daarin een bevestiging van haar bezwaren tegen de voorgestelde biedprijs van 19,65 euro, zijnde het bod van 21 euro (uit 2003) minus het dividend van 1,35 euro. De VEB was reeds ten tijde van het uitbrengen van het bod van mening dat dit bod veel te laag was. Daarvoor bestonden de volgende argumenten. De prijs van 21 euro is te laag omdat:
* Het eigen vermogen per aandeel veel hoger ligt.
* Die prijs het aandeel waardeert op een zeer lage waardering van 7 keer de winst.
* Aandeelhouders niet worden gecompenseerd voor de stille reserves, onder meer in de aanzienlijke grondposities van VWS.
* Het bod veel lager lag dan de historische koersen van VWS die tussen 30 en 35 euro bewogen.
* Naast deze argumenten zijn er drie nieuwe redenen om de uitkoopprijs nog hoger vast te stellen.
* De omstandigheid dat bouwfondsen op de beurs aanzienlijk hoger worden gewaardeerd dan in 2003, toen de bouwfraude-enquete de koersen nog drukte. De koerswinstverhoudingen van de Nederlandse bouwfondsen bedragen thans gemiddeld 13 (11 voor BAM en Heijmans en 16 voor Ballast Nedam)
* De koersontwikkeling van de bouwfondsen is sinds 2003 zeer voorspoedig geweest. Die koersontwikkeling dient in de uitkoopprijs te worden verdisconteerd.
* De resultaten van VWS ontwikkelen zich voorspoedig. In 2005 steeg het bedrijfsresultaat met 19 procent. Voor 2006 heeft VWS een 16 procent grotere orderportefeuille en verwacht het bedrijf een winststijging van maar liefst 30 tot 45 procent.

De Ondernemingskamer heeft de heren Traas, Izeboud en Van den Boom benoemd als onderzoekers en hen een onderzoeksbudget toegekend van 75.000 euro. Dit zijn dezelfde onderzoekers als bij Vodafone Libertel. De VEB zal haar standpunten aan de onderzoekers communiceren en heeft er vol vertrouwen in dat een aanzienlijk hogere uitkoopprijs zal worden vastgesteld.

Vereniging van Effectenbezitters

Noot: de VEB is als belangenbehartiger van Nederlandse aandeelhouders actief in uitkoopprocedures. De VEB houdt in dat kader altijd aandelen aan na het openbaar bod, bezoekt aandeelhoudersvergaderingen en verzet zich tegen de uitkoopprijs indien die naar het oordeel van de vereniging niet redelijk is. Naast het succes bij Vodafone PLC werden eerder successen geboekt bij FGH, KMZM en Pirelli TH.

(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters