Time : 13:11:28
Date : 28 July 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Dirk Van Mechelen verleent restauratiepremie van 1,6 miljoen euro aan de Sint-Bernardusabdij te Hemiksem.

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening
--------------------------------------------

Dirk Van Mechelen verleent restauratiepremie van 1,6 miljoen euro aan de Sint-Bernardusabdij te Hemiksem.

De Sint-Bernardusabdij te Hemiksem is opgebouwd uit verschillende vleugels rond een grote binnenkoer aan de oostzijde, en twee kleinere binnenplaatsen aan de westelijke kant van het complex.

De geschiedenis van de voormalige Cisterciënzerabdij gaat terug tot de 13de eeuw. De oudste delen die vandaag nog restten, stammen uit de 14de eeuw, toen begonnen werd met de bouw van een nieuwe kerk. Na de Franse Revolutie werden de gebouwen openbaar verkocht. Het gebouw deed kort dienst als marinehospitaal, maar werd in de periode 1821-1823 in neoclassicistische stijl omgebouwd tot verbeteringsgesticht onder leiding van de Antwerpse stadsarchitect Pierre Bourla. Vensters werden onder meer dichtgemaakt, en balkons en buitendeuren werden verwijderd. Om hygiënische redenen werden zowel de binnen- als de buitenmuren witgekalkt. Aan de oostzijde van het bestaande complex werd een nieuwe vleugel opgericht. Bij Koninklijk Besluit werd de abdij in 1867 afgeschaft als gevangenis, de abdijgebouwen kregen daarop een nieuwe functie als opslagplaats voor het ministerie van oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de abdij gebruikt door de Luftwaffe, na de oorlog deed ze nog korte tijd dienst als interneringskamp voor incivieken.
Tussen 1948 en 1977 gebruikte het Belgische leger de abdij, nadien stonden de gebouwen grotendeels leeg.

In het midden van de jaren '80 werd het terrein aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap en werd begonnen met de aanleg van een park. De Lindendreef naar de oostelijke abdijtoegang dateert ook uit deze periode. In 1988 kocht de gemeente Hemiksem de Sint-Bernardusabdij. De verschillende delen van het complex worden sindsdien één voor één aangepakt. Sinds 1998 zijn alle alle administratieve diensten van gemeente en politie gecentraliseerd in de gerestaureerde westvleugel. De Oostvleugel is inmiddels ook gerestaureerd; hier werden 24 serviceflats ondergebracht.

Momenteel maakt de gemeente Hemiksem werk van de dakrestauratie van alle vleugels die nog niet eerder werden aangepakt. Naast de restauratie van dakstructuren en dakbedekking, en het aanbrengen van de nodige bliksembeveiliging, wordt in het kader van deze restauratie ook de vloerstructuur onder handen genomen. Het gemeentebestuur, bevoegd schepen Flor Keveryn in het bijzonder, heeft een ijzersterk dossier aangemaakt en de administratieve verwerking nauwgezet opgevolgd. In het totaal worden deze werken geraamd op 2.624.049,49 euro.

Voor de uitvoering van deze werken heeft Vlaams minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor Monumenten en Landschappen, deze week een premie toegekend voor een bedrag van 1.661.842,85 euro.


------------------------------
Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be