Gemeente Hardenberg


Na de zomer controle op permanente bewoning recreatiewoningen

Vrijdag 28 juli 2006

De gemeente Hardenberg start na de zomer met controles op mogelijke permanente bewoning van recreatiewoningen. In de afgelopen periode heeft de gemeente Hardenberg geïnventariseerd hoe de diverse recreatieverblijven in de gemeente gebruikt worden. Als bij de controles blijkt dat een recreatieverblijf permanent bewoond wordt, gaat de gemeente handhavend optreden.

Op 25 november 2004 heeft de Hardenbergse gemeenteraad besloten dat het permanent bewonen van recreatieverblijven niet is toegestaan en dat handhavend wordt opgetreden. Daarom heeft de gemeente Hardenberg begin 2006 de bewoners en eigenaren van recreatieverblijven in de gemeente Hardenberg een brief gestuurd waarin het besluit van de gemeenteraad wordt toegelicht. Het ging in eerste instantie om ruim 2300 verstuurde brieven. In de brief werd uitgelegd welke mogelijke consequenties het raadsbesluit kan hebben voor

permanente bewoners van recreatieverblijven. Tevens werd verzocht op een inventarisatieformulier aan te geven of het verblijf gebruikt wordt voor recreatieve doeleinden of permanent bewoond wordt. Bewoners/eigenaren konden dit formulier ook gebruiken om aanspraak te maken op de overgangsregeling. Deze regeling is gebaseerd op 'tijd voor tijd' en geldt voor permanente bewoners die het recreatieverblijf voor 1 november 2004 permanent bewoonden en sindsdien onafgebroken permanent bewonen.

De gemeente Hardenberg heeft 1401 ingevulde inventarisatieformulieren teruggekregen. Dit is ruim 60 % van de verstuurde brieven. Het grootste deel van eigenaren/bewoners heeft aangegeven het verblijf recreatief in gebruik te hebben. 131 bewoners hebben aangegeven permanent in een reactieverblijf te wonen, hiervan hebben 105 een aanvraag voor de overgangsregeling ingediend. 673 eigenaren en gebruikers hebben niet gereageerd.

De gemeente Hardenberg gaat nu nadere controles uitvoeren bij verblijven waarvan de eigenaar niet gereageerd heeft, verblijven waarbij is aangegeven dat deze recreatief gebruikt worden, verblijven die onlangs verkocht zijn en verblijven waarvan de eigenaar/bewoner heeft aangegeven hier permanent te wonen maar waarbij geen aanspraak gemaakt wordt op de overgangsregeling. De controles starten in september. Als de gemeente overtredingen constateert, zal handhavend worden opgetreden. Dit houdt in dat aangeschreven wordt het permanente gebruik van het recreatieverblijf te beëindigen, onder oplegging van een last onder dwangsom of bestuursdwang.

In september start ook de behandeling van de aanvragen van mensen die aanspraak willen maken op de overgangsregeling. In het najaar van 2006 is dan bekend welke verzoeken gehonoreerd worden.

Permanente bewoning recreatiewoningen
Meer informatie over het traject rond permanente bewoning van recreatiewoningen.


---