Platform Detailhandel Nederland

PERSBERICHT

Leidschendam, 27 juli 2006

Vaker toeslag voor dure creditcard-betaling!

Het Platform Detailhandel vindt de recente stap van KLM om een toeslag van 7,50 te heffen op vliegtickets bij betaling met creditcards een goede ontwikkeling.

"Als je consumenten zo helder confronteert met de hoge kosten van een creditcardbetaling kunnen ze daarvoor best heel bewust kiezen. Wie weet nou dat een creditcardtransactie zomaar 50 keer zo duur is voor een winkelier als een normale PIN-transactie. Die is gratis voor de consument" zegt Henk van den Broek, voorzitter Stuurgroep Betalingsverkeer van het Platform. "Zolang er geen toeslag wordt berekend voor een creditcardbetaling worden deze kosten gewoon verwerkt in de verkoopprijzen. Zo draait de klant die efficiënt met PIN betaalt uiteindelijk ook op voor die dure creditcards. Het is een prima idee om voortaan zo'n toeslag rekenen bij betalingen met creditcards".

De Nederlandse banken verliezen volgens hun zeggen veel geld op het betalingsverkeer maar verdienen wel flink aan creditcardbetalingen. Volgens McKinsey bedroeg de winst voor de banken (na aftrek van alle kosten) in 2005 op creditcards 1,50 per transactie. Creditcards kosten de winkelier een provisie van 1 tot soms wel 6 procent van de verkoopprijs, afhankelijk van de branche. Zo wordt een gepeperde rekening gepresenteerd aan de Nederlandse winkelier én daarmee uiteindelijk aan de consument.

Het Platform Detailhandel pleit voor efficiënt elektronisch betalen waarbij PIN de voorkeur verdient als we de kosten en dus de prijzen zo laag mogelijk willen houden!

Het Platform Detailhandel Nederland is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Zij vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.