Ministerie van Defensie

28-07-2006 14:10

EUROPESE AANBESTEDING PPS KROMHOUT KAZERNE UTRECHT GESTART

Defensie heeft de nieuwbouw en exploitatie van de Kromhoutkazerne in Utrecht Europees aanbesteed. Het project wordt uitgevoerd via Publiek Private Samenwerking (PPS) en betreft de realisatie van een complex dat moet voorzien in onder meer kantoren voor tweeduizend medewerkers, waaronder het operationele hoofdkwartier van de Koninklijk Landmacht.

Behalve de nieuwbouw van kantoren, legering, sportfaciliteiten en medische voorzieningen besteedt Defensie ook een omvangrijk pakket ondersteunende diensten uit. Dit wordt vastgelegd in een Design, Build, Finance, Maintain en Operate (DBFMO-) overeenkomst voor 25 jaar. Naast het ontwerp, de bouw en financiering besteedt Defensie tevens het onderhoud en de facilitaire dienstverlening van de Kromhoutkazerne uit.

Defensie nodigt de private partijen uit om een voorstel te doen voor een integraal huisvestingsconcept. De verwachting is dat deze aanpak lagere kosten met zich meebrengt in vergelijking tot uitvoering in eigen beheer. Als aanbestedingsmethodiek hanteert het ministerie de concurrentiegerichte dialoog.

Met de start van de aanbesteding is de eerste fase, de selectie, van de procedure in gang gezet. Na de selectie volgt de dialoogfase, waarna uiteindelijk een gunning zal plaatsvinden. De nieuwe kazerne moet eind 2009 klaar zijn voor gebruik.