Socialistische Partij

SP eist juridische stappen tegen bestialiteiten op internet

28-07-2006 * SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen eist juridische stappen tegen aanbieders en producenten van websites waarop sex met dieren wordt getoond. De Kamer eiste in 2004 al maatregelen om deze weerzinwekkende vorm van dierenmisbruik tegen te gaan, maar er zijn nog steeds vele sites waarop pornofilms met seks met dieren te bekijken zijn.

Kirsta van Velzen Van Velzen: `Ik heb twee jaar geleden aan de ministers Donner (Justitie) en Veerman (Landbouw) gevraagd maatregelen te treffen tegen bestialiteiten. Het antwoord was dat de huidige wetgeving voldoende mogelijkheden biedt om op te treden tegen plegers van bestialiteit. Klaarblijkelijk hebben ze geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden die ze hebben. Hoog tijd dat Donner en Veerman de mogelijkheden nu eindelijk eens gaan gebruiken om een einde te maken aan deze misselijkmakende dierenmishandeling'.

De huidige wetgeving kent de mogelijkheid tegen plegers van geslachtsomgang met dieren op te treden, indien sprake is van schennis van de eerbaarheid. Daarvan is sprake als de bestialiteit in het openbaar plaatsvindt, maar ook als het op een niet openbare plaats gebeurt, waar iemand 'zijns ondanks aanwezig is'. Hiervan is al sprake in een situatie waarin de eigenaar van een dier of een toevallige voorbijganger iemand op heterdaad betrapt op bestialiteit. Bij vervolging op grond van dit artikel behoeft schade voor het dier niet te worden aangetoond. Van Velzen: `De beelden op internet spreken voor zich; mensen kunnen per ongeluk langs een ontzettend schokkende site surfen als dierensex.startspot.nl. Hiermee zijn de makers en waarschijnlijk ook de host van de achterliggende websites strafrechterlijk vervolgbaar. Minister Donner moet nu actie ondernemen.'