VVD


28-7-2006

VVD uit zorgen over wéér nieuwe financiële regelgeving

De geplande fusie tussen Euronext en NYSE zit nog in de pijpleiding, maar nu worden de eventuele negatieve gevolgen al duidelijk. De kans is aanwezig dat door de fusie de veel strengere Amerikaanse financiële regelgeving doorwerkt op Euronext Amsterdam, hetgeen wederom méér regelgeving zal opleveren voor Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

VVD-woordvoerder Eske van Egerschot heeft haar zorgen kenbaar gemaakt door de minister van Financiën op dit punt Kamervragen te stellen. Van Egerschot vreest dat door de fusie onder andere de Sarbanes-Oxley-Act nageleefd zal moeten worden door Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Dit zal niet alleen een toename betekenen in regelgeving, maar kan ook leiden tot onwerkbare situaties.

"Als wij straks naast ons toezichtregime ook nog die van de Amerikanen moeten gaan naleven, dan kunnen wij wel eens tegen de muur lopen", aldus Van Egerschot. "We hebben net het toezicht op accountantsorganisaties en financiële dienstverlening helemaal vernieuwd en aangescherpt. Daarbij hebben wij uitdrukkelijk de Europese norm gehanteerd en niet de Amerikaanse."

Een zeer bewuste keuze volgens Van Egerschot, waar we niet van moeten afwijken.

28 juli 2006

Eske van Egerschot: e.vegerschot@tweedekamer.nl